Bibliotekschef slutar efter sparkrav – ”Jag ville utveckla verksamheten”

Mörbylånga kommun Artikeln publicerades
June Söderström har slutat som bibliotekschef i Mörbylånga kommun efter knappt fyra år.
Foto: Maria Wiell
June Söderström har slutat som bibliotekschef i Mörbylånga kommun efter knappt fyra år.

Redan i somras fick bibliotekschef June Söderström i Mörbylånga kommun besked om att kommunen skulle spara inom kultursektorn. Hennes tjänst skulle göras om och uppdraget som chef halveras.

– Jag ville utveckla verksamheten och förstod att det inte längre skulle vara möjligt, säger June Söderström som har varit bibliotekschef i Mörbylånga kommun i knappt fyra år.

När hon tillträdde tjänsten var det första hon fick göra att genomföra flytten från det gamla biblioteket i Färjestaden till Köpstaden. I samband med det infördes systemet med Mer-öppet, något som hon tog med sig från sin tidigare tjänst. Hon har också arbetat intensivt för att samma system skall kunna genomföras i Mörbylånga och i Degerhamn, bland annat genom att söka statliga medel från Kulturrådet.

I början av sommaren fick June Söderström veta att det skulle bli stora besparingar inom biblioteksverksamheten vilket bland annat skulle innebära att hennes tjänst skulle förändras.

– Det var en fredagseftermiddag jag blev kallad till ett möte i Färjestaden som var alldeles nödvändigt enligt kommundirektör Ann Willsund. Mötet skulle inte kunna vänta till måndagen men någon förklaring fick jag inte då och har inte heller fått senare.

– Jag fick veta att jag i fortsättningen bara skulle vara chef på halvtid och på halvtid bibliotekarie i verksamheten. Jag kände att det skulle bli allt färre möjligheter till utveckling.

June säger att ”då var måttet rågat”. Hon bestämde sig för att det var dags att söka sig någon annanstans. I samma veva fick hon kännedom om en tjänst som enhetschef på biblioteket i Karlskrona, där hon börjar inom kort.

– Där har de bestämt sig för en strategi som innebär en tydlig utveckling, det känns väldigt roligt att få delta i det arbetet.

I förslaget till budget 2019 för Mörbylånga kommun finns en besparing på biblioteksverksamheten på totalt 1,6 miljoner kronor, utöver den generella besparingen på 1,5 procent.

– Det är väldigt mycket med tanke på att vår budget hittills har varit omkring 12 miljoner. För att kunna utveckla bland annat Meröppet-verksamheten blir kommunen nu helt beroende av statliga medel, säger June Söderström.