Barn cyklar på trafikerad väg till närmsta busshållplats

Sättra Artikeln publicerades

Tidigare har skolbussen passerat Sättra. Lagom till höstterminen startade fick föräldrar veta att deras barn får cykla flera kilometer till närmsta busshållplats.

Mandy Jak tycker att det är dåligt att skolbussen inte passerar Sättra längre.
Foto: Privat
Mandy Jak tycker att det är dåligt att skolbussen inte passerar Sättra längre.

– Som tur är så öppnade jag min Facebook i fredags och läste ett inlägg om att en förälder hade skrivit att det inte skulle finnas några skolskjutsar från Sättra till Borgholm i år, annars hade jag trott att bussen skulle gått som vanligt, säger Mandy Jak.

Hon känner sig både besviken och upprörd. När familjen, med fyra barn, bosatte sig i Sättra för drygt två år sedan så var en av anledningarna att det gick skolskjuts.

– KLT säger att min son kan ta bussen 6:53 till Rälla och vänta där i cirka 40 minuter för att ta bussen vidare till Borgholm. De glömde säga att det inte finns någon buss tillbaka på eftermiddagen.

Mandy Jak låter upprörd när Ölandsbladet kontaktar henne. Hon säger att det är dåligt att föräldrarna inte har fått någon information om den inställda bussturen.

På Borgholms kommuns hemsida finns information gällande skolskjutsinformation. Där står det bland annat ”Trygg skolväg skapar vi tillsammans”.

– Om en elev är berättigad till skolskjuts har med olika anledningar att göra. Det har främst att göra med hur lång väg man har till skolan men det har även med trafiksituationen att göra och i vissa fall om man har någon funktionsnedsättning, säger Kim Jakobsson, administrativ chef på utbildningsförvaltningen.

Utbildningsnämnden i Borgholms kommun har antagit följande avståndsregler för beviljande av skolskjuts: Elev i åk F-3 som har mer än 2 kilometers väg till skolan, elev i åk 4-5 som har mer än 3 kilometers väg till skolan och elev i åk 6-9 som har mer än 4 km till skolan beviljas skolskjuts. Samma avstånd att kunna förflytta sig gäller mellan hem och hållplats.

– Elever i årskurs 6-9 ska som huvudregel kunna förflytta sig upp till 4 kilometers utifrån Borgholms kommuns avståndsregler, säger Kim Jakobsson.

Han förstår att en del föräldrar är oroliga.

– Borgholms kommun köper inför detta läsår skolskjutsplaneringen av Kalmar Länstrafik som under vårterminen åkt med nästan alla skolbussar. De har sedan lagt skolskjutslinjer utifrån trafiksituationen och kommunens reglemente som de stämt av med oss på en mer övergripande nivå. De lägger skolskutstrafiken för nästan alla kommuner i Kalmar län.

Barn och ungdomar från Sättra får numera cykla till Gärdslösa för att åka skolbuss därifrån till Borgholm.
Foto: Kerstin Ericsson/Trafikverket
Barn och ungdomar från Sättra får numera cykla till Gärdslösa för att åka skolbuss därifrån till Borgholm.

En del har fått längre avstånd och en del har fått kortare avstånd till hållplatsen än tidigare.

– Om man är orolig över sitt barns skolskjutssituation så kan man skicka in en ansökan om särskilda skäl till oss, så genomför vi en individuell utredning. Om man då skulle få avslag på sin ansökan kan man överklaga och få sin sak prövad ytterligare en gång, av Förvaltningsrätten, säger Kim Jakobsson.

Första skoldagen körde Mandy Jak sin son och hans kompisar till skolan i Borgholm.

– Det är inget som jag kommer kunna göra sen, för jag jobbar i Kalmar. Ska min son verkligen behöva cykla över en 70-väg där det inte finns någon belysning? Regn, snö, blåst, bilar, stora traktorer, brist på cykelbana och belysning gör att det är livsfarligt för ett barn att cykla där. Min son är 12 år och en del är 11 år, avslutar Mandy Jak.

På flera andra ställen i Borgholms kommun rapporteras det också om kaos med skolskjutsarna. En förälder fick skjutsa sin sexåriga dotter till Åkerboskolan efter att hon hade väntat på bussen i 30 minuter. Då var det bara tio minuter kvar till lektionsstart.

– Min dotter ringde KLT för att ta reda på vad som hänt, då fick hon till svar att det var så många som ringde till den som har hand om skolbussarna så hon skulle återkomma att ringa igen på eftermiddagen, skriver mormorn till Ölandsbladet och tillägger att de senare fick veta att bussen hade varit jätteförsenad.

– Om sådant här händer när min dotter åkt till jobbet och lämnat min dotterdotter vid busshållplatsen 7.45 och ingen buss kommer, vad kan hända? Hon är bara 6 år! Ni förstår säkert vår oro, fortsätter mormorn.