Annons

Maria Wiell: ”Bakom stängslet”

Det finns så många stängsel. Bland människor och mellan länder. De blir fler och fler och det är lätt att vi i samma takt blir allt räddare.
Publicerad 16 november 2019 • Uppdaterad 18 november 2019
Vid den gamla kalvhagen finns stängslet där man anar husen på andra sidan. Det har regnat och gräset är grönt.
Vid den gamla kalvhagen finns stängslet där man anar husen på andra sidan. Det har regnat och gräset är grönt.Foto: Ann-Sofie Holmberg

De senaste 30 åren har det vuxit upp mer än 50 nya fysiska stängsel och murar längs våra nationsgränser i världen. Det är murar mellan länder som för krig mot varandra, det är stängsel mellan länder för att stoppa människor att fly från våld och fattigdom. Andra murar byggs för att någon säger: ”Kom inte hit, det här är mitt, jag vill inte ha dig här”. Det kan till och med vara på platser där man inte alls har rätt att säga ”det här är mitt”.

Allesammans, de mer än 70 murarna världen över, är höga, ogenomträngliga och skrämmande bevis på vår ovilja att möta varandra. På vår rädsla för att dela med oss. De är tecken på att vi tror att vi är skyddade mot all ondska bara vi stänger till om oss. Här, i vårt eget land, i vårt eget hem, här vi trygga om vi stänger andra ute.

Annons

Men ingen, absolut ingen blir tryggare av att murarna växer upp. Inte den som finns på insidan och inte den som står på utsidan.

Hoppet är att det finns något annat.

”Vi vill den frihet där vi är oss själva, den frihet vi kan göra något av, som ej är tomhet men en rymd för drömmar en jord där träd och blommor kan slå rot.”
Lundberg/Frostensson, musiker/författare

”Den stora gröna muren” i Afrika.

Det är 21 länder norr om Sahara som har gått samman för att från kust till kust skapa ett grönt bälte. Målet med det gemensamma arbetet är att stoppa Saharas expansion norrut. Men också att tillsammans mota konflikter, fattigdom och utarmningen av jorden. Och att främja turism, återställa vattenkällor, skapa nya jobb och minska den globala uppvärmningen.

Den gröna muren i Afrika är något nytt, något helt annat. Människor och länder arbetar tillsammans för att livet skall bli bättre på alla sätt. Istället för att stänga in sig och rädda sig själv arbetar man tillsammans. Det ger hopp.

Kanske kan vi översätta det till oss själva. Ju mer vi stänger till om oss, låser in oss själva och våra dörrar, desto räddare och ensammare blir vi. Det är lätt att tro att världen utanför min egen lilla värld blir allt farligare och att vi bygger vår bildliga mur allt tjockare, allt mer ogenomtränglig.

Kan vi göra som länderna utmed den gröna muren i Afrika har vi allt att vinna. När vi hjälps åt att bygga det goda och hoppfulla blir världen större och vi kan växa som människor.

Tillsammans kan vi åstadkomma under – murar kan rivas, mellan länder och mellan människor.

Tillsammans

Det handlar om att vara ett och två på samma gång

Att vara sig själva, men delar av något större

Det handlar om att se kärlek i varandras ögon

Och att höra hemma var som helst tillsammans

Det handlar om ett val som egentligen är självklart

Att inte kunna tänka sig ett liv utan den andre

Det handlar om att behöva varandra

Och att alltid vilja vara tillsammans

Helena & Jonas Ferry

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons