Bakglad inspiratör som även berör
Hennes minsta son Elvin har just somnat i soffan för en förmiddagslur. Normalt sett brukar det vid denna tid på dygnet dofta av nybakat hemma i villan i centrala Färjestaden.
Som tonåring drabbades Frida av ätstörningar vilket hon idag är väldigt öppen med. När hon var som mest påverkad av ätstörningar rekommenderade hennes farmor henne om mindfulness, att fokusera på det hon gör och inte låta tankarna springa iväg.
– Det är bakningen som tog mig ur det här. Jag kände mig stark som kunde göra någonting som sjukdomen förbjöd mig att göra. Att vara så nära mat, framför allt socker och fett och onyttigt det får man inte, för sjukdomen tillåter inte det. Men jag gjorde det ändå och jag kände mig starkt och stolt över att det var gott och såg vackert ut.
När äldsta sonen Albin föddes visade det sig att han var allergisk mot mjölkprotein vilket medförde att Frida uteslöt alla mjölkprodukter under tiden hon ammade. Hon insåg att hon kunde klara sig lika bra utan de animaliska produkterna och hon började baka veganskt. Frida har tidigare bloggat om småbarnslivet och hade då några hundra läsare om dagen. Till slut kände hon att hon även ville göra inlägg om sina bakverk.
Den 15 juli förra sommaren öppnades Instagramkontot, men Frida valde att vara anonym de första månaderna.
– Jag blev tveksam, jag har alltid tyckt om att baka men blev osäker. Vad ska alla andra säga? Tänk om det bara blir pinsamt?
Hon noterade att det var de inlägg där hon även la ut recept som blev de mest lästa. Efterhand växte antal följare till de olika kanalerna och på Instagram såg hon en ökning med 100 personer om dagen. I september hade hon 3000 följare och då valde hon att visa vem som stod bakom kontot fridasvegobak.
– I samband med att jag la ut bilden på mig själv så lovade jag mina följare att lägga ut ett nytt recept om dagen.
Varje dag publicerar hon ett nytt recept och tiden för bakning hittar hon på lite olika håll under dygnet. Oftast sker det på förmiddagar eller under kvällstid.
– Jag kör tre recept åt gången, som jag sedan fotar. På så vis kan jag vara ledig på helgen. Det tar tid, men jag har ju valt att satsa på det här.
Öppenheten till sjukdomen speglas på hennes Instagram och utifrån detta får hon mycket respons från följarna.
– Det är sorgligt många som har ätstörningar, säger Frida och berättar att hon möter mycket kärlek, samt att hon ibland får vara vägledare för de personerna med liknande problem.
Vad gäller följarskaran så växer den hela tiden.
”Ibland får jag svindel. Tänk om de här 11 500 personerna skulle stå framför mig, säger Frida Svanberg med ett leende.”Frida Svanberg
Hon tillägger att det hela har gått ganska snabbt.
Med möjligheten att kunna sprida sitt budskap till en stor mängd följare ökar möjligheten att kunna försörja på bland annat reklamintäkter genom samarbeten med företag.
– Man kan göra på många olika sätt, men allt är väldigt nytt för mig ännu. Jag håller på att starta eget nu, så förhoppningsvis kan jag leva på det här om ett par år. Det är i alla fall min stora dröm.
Namn: Frida Svanberg
Ålder: 25 år
Familj: Simon Nilsson 26 år (förväxla inte med innebandy-Nilsson), 3-årige Albin samt Elvin som är 1 1/2 år.
Bor: Färjestaden
Gör: Mammaledig samt driver kanalen: fridasvegobak
Kanalerna finns både på Instagram, Youtube och som bakblogg där recepten läggs ut på Fridas hemsida.
Utbildning: Undersköterska, har en 80 % tjänst på Äppelvägen.