Åtalas efter inbrott i klädbutik: ”Hade semester”

BORGHOLM Artikeln publicerades
Tre män har åtalats för inbrottet i klädbutiken Lavendel i Borgholm den 17 juli. Enligt kammaråklagare Magnus Ling var trion på ”semester på Öland”.
Foto: Kenth Jönsson
Tre män har åtalats för inbrottet i klädbutiken Lavendel i Borgholm den 17 juli. Enligt kammaråklagare Magnus Ling var trion på ”semester på Öland”.

Tre män åtalas nu för inbrottet i klädbutiken Lavendel i Borgholm tidigare i somras. En av männen togs på bar gärning av polisen som råkade befinna på plats med anledning av ett lägenhetsbråk.

– De åtalade var på semester på Öland, konstaterar kammaråklagare Magnus Ling.

Med en spade som tillhygge krossade trion skyltfönstret till klädbutiken Lavendel på Storgatan i Borgholm. Snabbt fyllde de tre säckar med kläder och stack ut igen där en bil med stulna skyltar väntade.

Problemet?

Polisen stod utanför. En patrull fanns i centrala Borgholm med anledning av ett lägenhetsbråk på en adress nära Lavendel.

– När det var löst (bråket) hörde patrullen att någon krossade glas i närheten. När de gick runt hörnet ser de hur tre personer kliver ut från Lavendels skyltfönster, berättade områdespolis Thomas Lönnqvist efter inbrottet som ägde rum på natten den 17 juli.

De tre männen började springa, men polismännen kom ifatt en av dem, en 26-åring skriven i Danderyd.

– Det blev lyckat. Han är misstänkt av polisen sedan tidigare och har precis kommit ut efter ett längre fängelsestraff och där lär han hamna igen, fortsatte Thomas Lönnqvist.

De två andra männen kom undan, för att sedan anhållas kort tid efter.

Nu åtalas trion, samtliga för stöld. Enligt åtalet har de ”tillsammans och i samförstånd olovligen tagit kläder med ett försäljningsvärde på 65 148 kronor genom att krossa ett skyltfönster med spade och bryta sig in i butiken.”

26-åringens DNA och fingeravtryck hittades i anslutning till brottsplatsen och en av de medåtalades DNA säkrades både på brottsplatsen och på Tullgatan där han enligt åtalet ”slängde sina kläder”. Denne är 30 år gammal och hemmahörande i Eskilstuna.

Flera vittnen till inbrottet samt männens flykt finns i det bevismaterial kammaråklagare Magnus Ling går till åtal med.

– Jag har inte hittat att de här tre har någon koppling till Öland, istället var de på semester på Öland. De bodde i en husvagn på Lundegård där två av dem blev sedda morgonen efter inbrottet, säger Magnus Ling till Ölandsbladet.

Den tredje åtalade mannen är även han 30 år gammal och skriven på en adress i Bandhagen.

Samtliga tre nekar till stöld.

Den på brottsplatsen gripne 26-åringen åtalas även för ringa narkotikabrott.

– Han hade bilnycklar på sig till en bil som stod utanför Lavendel och i bilen fanns narkotika, dessutom hade han narkotika av samma typ som hittades i bilen i sitt blod, säger Magnus Ling.

3,28 gram cannabis och 0,32 gram kokain hittades i bilen.