Andra brott går före rånutredning

Färjestaden Artikeln publicerades

För 1,5 vecka sedan gick en knivbeväpnad man in och rånade Konsum i Färjestaden. Men vem mannen är vet inte polisen, och förundersökningsledaren har inte de resurser han behöver.

Polisen vet egentligen inte mer om rånet nu, än under första utredningsdagen. Då efterlystes fler vittnen.

– Men tyvärr har inga hört av sig, jag har åtminstone inte fått några signaler om det, säger polisen Jan Bolmgren, som leder förundersökningen.

Nya kontakter ska tas med redan förhörda vittnen, men utöver det finns inga nya uppslag. Knivrånet är inte heller ett prioriterat ärende.

– Tyvärr har vi det körigt, och det finns inte de resurser jag anser att jag behöver, säger Jan Bolmgren.

Samma signal kommer från Gunnar Norgren, gruppchef för en av två utredningsgrupper i Kalmar.

– Det är väl ingen nyhet att vi har för lite resurser och att en del resurser går till Malmö, med deras grova våld, säger Gunnar Norgren.

Resurserna som Kalmarpolisen har att tillgå, koncentreras till de ärenden där misstänkta personer redan sitter frihetsberövade.

– Om vi leker med tanken att det sitter fem anhållna personer hos oss på morgonen efter knivrånet. Med de resurser vi har just nu måste vi hantera dem först eftersom det är lagstadgat att de får sitta max 96 timmar.

Det innebär att utredningen av ett snatteri kan gå före ett rån, om en person sitter anhållen för snatteriet.

– Även om rånet kan vara ett grövre brott, blir det rent praktiskt ett mindre prioriterat ärende eftersom vi inte har någon gärningsman där. Det är viktigt att förstå att vi poliser inte anser att snatteri är viktigare än rån, men så blir det med de resurser vi har.

I våras lade polisen ner förundersökningen kring skottlossningen i Mörbylånga, där dessutom ett stort antal bränder förblir olösta. Men Gunnar Norgren vill inte att olösta brott enbart ska länkas till resursbristen.

– Man ska passa sig för att säga att det är resursbrist, när det också kan vara så att vi helt enkelt inte har kommit längre. Bara för att vi inte löser det, eller att det läggs ner, behöver det inte betyda att vi har för få resurser.

Politiskt pågår nu i det närmaste en budgivning, när regeringen och oppositionspartier vill överträffa varandra i hur många nya poliser som ska utbildas. Men långt innan de nya poliserna ska fördelas, har Gunnar Norgren ett önskemål från sin högsta ledning:

– Jag hoppas att det finns en plan. Om det ska bli x antal tusen fler poliser i Sverige, hur många skulle spilla över på oss och vad är det i så fall vi behöver? Poliser, analytiker eller utredare? Det är en fråga jag har ställt men ännu inte fått svar på.