6,6 miljoner i underskott ”Vi skall inte spara på personal”

Mörbylånga Artikeln publicerades
Gunilla Karlsson (C) är ordförande i socialnämnden i Mörbylånga kommun. ”Vi skall informera kommunstyrelsen och tala om att vi inte klarar oss med den budget som vi har fått.”
Foto: Natalia Johansson
Gunilla Karlsson (C) är ordförande i socialnämnden i Mörbylånga kommun. ”Vi skall informera kommunstyrelsen och tala om att vi inte klarar oss med den budget som vi har fått.”

Vid junisammanträdet konstaterar socialnämnden i Mörbylånga att man har ett budgetunderskott på 6,6 miljoner. ”Vi ska informera kommunstyrelsen om att våra pengar inte räcker”, säger ordförande Gunilla Karlsson (C).

Eric Dicksson (KD) föreslog att nämnden skulle äska (begära) om utökad budget för att klara budgeten för 2019.

– Budgeten för 2019 är helt enkelt felprioriterad, jag föreslog en skarp skrivelse till kommunstyrelse och kommunfullmäktige, men det avslog majoriteten, säger Eric Dicksson som fick medhåll i nämnden av Moderaterna och Liberalerna.

Han framhåller KD:s eget budgetförslag inför 2019 som innebar neddragningar på bland annat kultur och teknisk verksamhet.

– Det är väldigt mycket viktigare att vi kan hålla kärnverksamheten som skola och vård på en hög nivå, men det räcker inte pengarna till som det är nu. Jag befarar att vi måste spara på personal för att klara budgeten.

Gunilla Karlsson (C) är ordförande i socialnämnden. Hon är lika orolig för budgetunderskottet som Eric Dicksson men ser en annan väg att gå.

– I vår arbetsordning står det att vi skall informera kommunstyrelsen om att vi inte klarar vårt uppdrag med de pengar som vi har. Det skall vi göra nu genom en skrivelse till dem. Nu tittar ocskå våra tjänstemän på möjliga vägar att spara, men jag kan inte tänka mig att det handlar om personalnedskärningar.