Kultur

Öländska artister ska lyfta Hamnscenen – ”Jag är stolt”

BORGHOLM Artikeln publicerades
Hamnscenen har använts sporadiskt sedan den byggdes. Men nu ska det bli ändring på det.
Foto: Carin Svensson
Hamnscenen har använts sporadiskt sedan den byggdes. Men nu ska det bli ändring på det.

Hamnscenen byggdes till Borgholms 200-årsjubileum och har sedan dess använts sporadiskt till musikevenemang och barnteater. Men nu i sommar blir det ändring med totalt sex konserter.

Det är Borgholms Bios Vänner som tillsammans med Lilla Hamnkontoret har dragit igång projektet ”Folkets scen året om”. Under sex lördagar i sommar kommer lokala artister att uppträda på Hamnscenen på tidig kväll.

– Jag satt och snackade med Pontus Lötbom från Lilla Hamnkontoret och då pratade vi om att scenen har varit dåligt använd och vi beslutade att försöka dra igång någonting, säger Nanna Sveinsdottir, ordförande i Borgholms Bios Vänner.

De fick med sig krogarna i hamnen, Ölandsmagazinet och Framtid Borgholm som sponsrar med pengar. Även Borgholms Bios Vänner bidrar ekonomiskt.

– Med den här sponsringen och ideella krafter har vi på kort tid lyckats få ett gediget program med sex spelningar de kommande lördagarna. Det känns roligt att få igång Hamnscenen för det är en väldigt fin plats.

– Det är gratis och vi har valt att arrangera det under tidig kväll för att locka både unga, äldre och barnfamiljer. Förhoppningsvis kan det bli som en start på kvällen med kanske en picknick.

De hoppas att detta blir en tradition.

– Visionen är att det ska bli en självklar mötesplats att gå till Hamnscenen under lördagarna och lyssna på artisterna.

Nanna Sveinsdottir äger Borgholms Bio tillsammans med sambon Per Stenberg och är ordförande i kulturföreningen Borgholms Bios Vänner.
Foto: Arkiv
Nanna Sveinsdottir äger Borgholms Bio tillsammans med sambon Per Stenberg och är ordförande i kulturföreningen Borgholms Bios Vänner.

Tanken är att artisterna sedan ska få chansen att spela på Borgholms Bio under hösten och våren.

– Vi vill öka kulturutbudet för lokalbefolkningen och samvaron i Borgholm över hela året. Vi vill ha en aktiv och folklig verksamhet på Borgholms Bio. Vi hoppas att fler kreativa krafter vill engagera sig i föreningen.

På lördag är det premiär och då spelar Färjestadsduon Isle of You. Därefter spelar Roots of Joy, Nanna & PO, Trio Erici, Toni Holgersson och John Leo Carter avslutar sommaren.

– Vi har valt att satsa på lokala artister för vi har många som är duktiga. Det är kul att ge dem chansen att spela på en allmän scen och nå ut med sin musik för det är svårt idag.

– Det är ett varierat spelschema som kan locka de flesta. Det är kul att börja med Isle of You för det är två unga tjejer som är på väg upp och har redan fått en trogen fanskara.

Hur känns det inför premiären?

– Det är lite spänt men också roligt. Jag är stolt över att vi på så kort tid och med ideella krafter har lyckats lösa detta. Jag hoppas att folk tar chansen att komma och titta för Isle of You är väldigt duktiga.

FAKTA

Spelschema

30 juni – Isle of You

7 juli – Roots of Joy

14 juli – Nanna & Po

21 juli – Trio Erici

28 juli – Toni Holgersson,

4 augusti – John Leo Carter

Visa mer...