Nyheter

Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.

Kalmar län

Vid kvart över elva på onsdagskvällen ryckte räddningstjänsten ut på ett larm om bilbrand i hamnen i Mönsterås, vid Lantmännen. Enligt Nils-Inge Hagman, inre befäl vid räddningstjänsten, ska bilen sedan ha hamnat i vattnet.

– Det är oklart hur, men den har gått över kajen, säger han.

Även polis kallades till platsen. Bilen ska inte ha börjat brinna under färd men i övrigt kan de inte säga mer om händelsen i nuläget.

Sverige

Journalisten Fredrik Önnevall och två av hans medarbetare åtalas för att ha hjälpt en 15-årig syrisk pojke att ta sig till Sverige från Grekland i samband med inspelningen av SVT-programmet Fosterland.

Juridiska experter som Önnevall talat med säger att det inte är något brott att hjälpa en person av humanitära skäl. Tv-teamet hade inte heller för avsikt att ta betalt av pojken.

Önnevall, som riskerar tre månaders fängelse, ångrar inte att han hjälpte pojken.

– Absolut inte, absolut inte. Jag kände att jag som medmänniska måste hjälpa en pojke som var i en enormt svår situation där han riskerade liv och lem och att jag fattade det beslutet har jag aldrig ångrat, säger han till Sveriges Radios Ekot. (TT)

Två av tre kommuner har skärpt säkerheten kring sina politiker under de senaste två åren. Andelen kommunhus som har någon form av spärr för inpassering har ökat kraftigt, visar en undersökning av Dagens Samhälle.

Från var femte kommun rapporteras om en ökad hotbild mot politiker på senare tid.

– Vem vågar engagera sig politiskt när det blir så här? Det kommer att kännas allt svårare att ta tuffa beslut. Det handlar om påtagliga hot mot demokratin, säger Carin Berggren, kommunalråd (M) i Jönköping, som utsatts för en rad hot via mejl, sms och telefon. (TT)

Världen

En 54-årig man har avrättats i den amerikanska delstaten Georgia för att ha strypt sin ex-flickvän 2001. Han blev den artonde personen som avrättades i USA i år och den åttonde i Georgia, det största antalet i någon stat, enligt organisationen Death Penalty Information Center.

Mannens sista ansökan om benådning avslogs samma dag som dödsstraffet utdelades med en dödlig injektion.

Han greps efter att ha hållit sig gömd i skogen i tio dagar. Han sade själv till polisen att han hade dödat den tidigare flickvännen i hennes hem för att han misstänkte att hon träffade någon annan och visade ingen ånger. (TT)

Leonard Cohen avled i sömnen, mitt i natten i sitt hem, efter att han fallit. "Hans död var plötslig, oväntad och fridfull", säger hans manager Robert B Kory i ett uttalande.

Uttalandet är det första rörande orsaken bakom Cohens död. Ingen dödsorsak meddelades förra veckan när det tre dagar efter att han somnat in offentliggjordes att han avlidit den 7 november.

Det rapporterades om Cohens sviktande hälsa under året, men han gav aldrig några detaljer. Cohen avled i sitt hem i Los Angeles, USA, 82 år gammal. (TT)

Ecuador vill att Sverige ska garantera Julian Assange att han inte kommer att utlämnas om han ställs inför rätta i Sverige. Wikileaksgrundaren Assange, som retade upp Washington genom att publicera hemliga diplomatiska handlingar, flydde till Ecuadors ambassad i London i augusti 2012 då han trodde att Sverige skulle lämna ut honom till USA, där han kan ställas inför rätta för att ha läckt hemligheter.

I Sverige anklagas han för bland annat våldtäkt vid ett besök i landet i augusti 2010. (TT)