Annons
Nyheter

Försökte bluffa till sig gratis plastikoperation

Nyheter • Publicerad 26 april 2012

MELLERSTA ÖLAND

Den 37-årige mannen från mellersta Öland försökte blåsa de flesta människor som kom i hans väg.

Annons

Bland annat försökte han med ett bluffintyg fuska sig till en gratis plastikoperation på Östersjökliniken.

Nu döms 37-åringen för bland annat bedrägeri och urkundsförfalskning till fängelse i ett år och sex månader.

Tingsrätten hade hela 30 åtalspunkter att ta ställning kring rörande 37-åringen. Många av brotten har begåtts på Öland.

I polisförhör har mannen erkänt de brott som han anklagats för, men i tingsrätten sade han sig inte komma ihåg händelserna.

Bland raden av brott som 37-åringen döms för kan nämnas några:

• Med en falsk rekvisitionslapp köpte han dator, mobiltelefon och tillbehör av E-foto i Borgholm för sammanlagt 12 173 kronor.

• Med en falsk beslutshandling kvitterade han ut ett årskort på Medners gym i Färjestaden.

• Framställde en bluffhandling som sade att landstinget skulle betala en omfattande och dyr plastikoperation på Östersjökliniken.

• Försökte med hjälp av falskt intyg förmå försäkringskassan att överföra 8 932 kronor från en annan persons konto till sitt eget. Samma brott har han gjort mot ytterligare en person, då med 5 272 kronor. Den sistnämnde och dennes sambo fick utstå hot om repressalier från mc-gäng efter att ha lämnat in en polisanmälan.

• Med en falsk handling försökte han få Ölands Glas AB att reparera en bil för 5 858 kronor och påstå att Ölands Försäkringsbolag skulle stå för kostnaden.

Annons

• 37-åringen försökte blåsa Gårdby Autoverkstad på 12 000 kronor i reparationskostnader genom att falskeligen underteckna en kreditansökan i den tidigare bilägarens namn.

• Mannen hade fått kontokort och kod av en kvinna för att göra ett mindre inköp. Han snodde då åt sig 5 000 kronor för egen räkning.

DÖMD TIDIGARE

37-åringen förekommer under 17 avsnitt i belastningsregistret. Så sent som i april 2009 dömdes han för bedrägerier av Helsingborgs tingsrätt till villkorlig dom, vilken han fortfarande var ställd under då han började begå nya brott i Öland- och Kalmarområdet.

Den av tingsrätten förordnade rättspsykiatriska undersökningen visar att 37-åringen inte lider av någon allvarligare psykisk störning.

Genom att försöka ta ifrån försäkringskasseklienter deras ersättningar och att han gjort sig skyldig till övergrepp i rättssak, ser tingsrätten att mannen måste få ett kännbart fängelsestraff.

STORT SKADESTÅND

37-åringen döms därför till fängelse i ett år och sex månader för bedrägeri, försök till bedrägeri, urkundsförfalskning, övergrepp i rättssak, hastighetsöverträdelse och bidragsbrott.

Mannen skall också betala sammanlagt 102 488 kronor i skadestånd till målsägandena.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons