Nyheter

Försökte bluffa till sig gratis plastikoperation

Nyheter Artikeln publicerades

MELLERSTA ÖLAND

Den 37-årige mannen från mellersta Öland försökte blåsa de flesta människor som kom i hans väg.
Bland annat försökte han med ett bluffintyg fuska sig till en gratis plastikoperation på Östersjökliniken.
Nu döms 37-åringen för bland annat bedrägeri och urkundsförfalskning till fängelse i ett år och sex månader.


Tingsrätten hade hela 30 åtalspunkter att ta ställning kring rörande 37-åringen. Många av brotten har begåtts på Öland.
I polisförhör har mannen erkänt de brott som han anklagats för, men i tingsrätten sade han sig inte komma ihåg händelserna.
Bland raden av brott som 37-åringen döms för kan nämnas några:
• Med en falsk rekvisitionslapp köpte han dator, mobiltelefon och tillbehör av E-foto i Borgholm för sammanlagt 12 173 kronor.
• Med en falsk beslutshandling kvitterade han ut ett årskort på Medners gym i Färjestaden.
• Framställde en bluffhandling som sade att landstinget skulle betala en omfattande och dyr plastikoperation på Östersjökliniken.
• Försökte med hjälp av falskt intyg förmå försäkringskassan att överföra 8 932 kronor från en annan persons konto till sitt eget. Samma brott har han gjort mot ytterligare en person, då med 5 272 kronor. Den sistnämnde och dennes sambo fick utstå hot om repressalier från mc-gäng efter att ha lämnat in en polisanmälan.
• Med en falsk handling försökte han få Ölands Glas AB att reparera en bil för 5 858 kronor och påstå att Ölands Försäkringsbolag skulle stå för kostnaden.
• 37-åringen försökte blåsa Gårdby Autoverkstad på 12 000 kronor i reparationskostnader genom att falskeligen underteckna en kreditansökan i den tidigare bilägarens namn.
• Mannen hade fått kontokort och kod av en kvinna för att göra ett mindre inköp. Han snodde då åt sig 5 000 kronor för egen räkning.


DÖMD TIDIGARE
37-åringen förekommer under 17 avsnitt i belastningsregistret. Så sent som i april 2009 dömdes han för bedrägerier av Helsingborgs tingsrätt till villkorlig dom, vilken han fortfarande var ställd under då han började begå nya brott i Öland- och Kalmarområdet.
Den av tingsrätten förordnade rättspsykiatriska undersökningen visar att 37-åringen inte lider av någon allvarligare psykisk störning.
Genom att försöka ta ifrån försäkringskasseklienter deras ersättningar och att han gjort sig skyldig till övergrepp i rättssak, ser tingsrätten att mannen måste få ett kännbart fängelsestraff.


STORT SKADESTÅND
37-åringen döms därför till fängelse i ett år och sex månader för bedrägeri, försök till bedrägeri, urkundsförfalskning, övergrepp i rättssak, hastighetsöverträdelse och bidragsbrott.
Mannen skall också betala sammanlagt 102 488 kronor i skadestånd till målsägandena.