Nyheter

Dråpare får straffet skärpt

Nyheter Artikeln publicerades

KÖPINGSVIK
24-åringen borde insett konsekvenserna när han stack kniven i 21-årige Daniel Strålhake.
Det anser hovrätten som skärper tingsrättens dom om sex års fängelse för dråp till sju år.

24-åringen döms även för vållande av kroppsskada på Daniel Strålhakes kamrat.
Det finns inga förmildrande omständigheter som sätter ned straffvärdet, anser hovrätten och raserar därmed försvarets åsikt att 24-åringen skulle betraktas som alltför dum för att veta vad han gjort.
Också den jämngamle medhjälparen får sitt straff skärpt, från tre års fängelse till fyra års fängelse. Hovrätten anser att vidare att medhjälparen till dråp även gjort sig skyldig till medhjälp av vållande till kroppsskada på Strålhakes kamrat.
Hovrättsförhandlingarna i Jönköping hölls under fyra dagar.
I mångt och mycket går hovrätten på samma linje som tingsrätten.
Kalmar tingsrätt dömdes den huvudmisstänkte 24-årigen till sex års fängelse för dråp, efter knivhugget som dödade 21-årige Daniel Strålhake. Den dömdes jämnåriga kamrat fick tre års fängelse för medhjälp till grov misshandel och grovt vållande till annans död.
Sex års fängelse är minimistraffet för dråp, och tingsrätten har lade stor vikt vid mannens vittnesmål om att det var han som höll i kniven.
Tingsrätten ansåg att den jämnårige kamratens medhjälp hade en av avgörande betydelse för gärningens genomförande. Hovrätten håller med.
Det var natten till midsommardagen som 21-årige Daniel Strålhake från Linköping knivstacks till döds. I bråket knivskars ytterligare tre personer.
Polisen fick tidigt in tips om två 24-åringar från Kalmar och att dessa låg bakom knivdråpet.
24-åringarna anhölls och häktades i september.
I polisförhör erkände den huvudmisstänkte 24-åringen att det var han som dödat Daniel Strålhake, ett erkännande han sedan tog tillbaka i tingsrättsförhandlingarna.
Den huvudmisstänkte 24-åringen ska kvarstanna i häkte tills dess att fängelsestraffet vinner laga kraft.