Annons
Nyheter

Bättre täckning i norr

Nyheter • Publicerad 23 maj 2011

NORRA ÖLAND

Öland är högprioriterat i Telias satsning på 4G. Arton platser finns med på listan över orter där utbyggnad sker detta kvartal.

Annons

– Det blir fantastiskt, snart ska vi inte behöva ha det så här, säger mobilaktivisten Mattias Richert över en högst fladdrig mobil-linje.

Efter förra sommarens mobil-debacle på Öland gör Telia bot och bättring. Världens snabbaste bredband ska innan semestersäongen vara ett faktum på och i: Böda Sand, Ekerum, Algutsrum, Arontorp, Björkviken, Borgholm, Degerhamn, Färjestaden, Gårdby, Grönhögen, Kastlösa, Köpingsvik, Löttorp, Mörbylånga, Norra Möckleby, Rälla, Skogsby, Vickleby.

– Redan till sommaren kommer flera semesterorter på västkusten, Öland, Gotland och i Stockholms skärgård få tillgång till mobilt bredband med 4G, säger Ulrika Steg, chef för mobilitetstjänster på TeliaSonera Sverige i ett pressmeddelande.

30 000

Mattias Richert på Lammet & Grisen i Löttorp var en av förgrundsfigurerna i fjolårets kamp för bättre mobiltäckning, i vissa fall mobiltäckning över huvud taget, på norra Öland.

Han var samtidigt inte på någon sätt ensam i uppvaktningen av Telia, cirka 30 000 namnunderskrifter var ett mycket starkt påtryckningsmedel i sammanhanget.

EGEN MAST

När Ölandsbladet nu ringer honom befinner han sig på Lammet & Grisen vars rykte som mobildöd zon är vida spridd, vilket bekräftas under samtalets gång där hörbarheten stundtals är ”nolla-nolla”.

– Du hör ju, det är bedrövligt, hinner krögare Richert säga innan täckningen lägger ner helt.

Återuppringningen ger bättre resultat.

Annons

– Nu har jag flyttat mig lite och har bättre täckning...men snart ska vi inte behöva ha det så här. Det ska bli fantastiskt och här på Lammet & Grisen får vi till och med en egen mast, 20 meter hög, berättar Mattias Richert och hoppas att det Telia utlovar är genomfört och i drift inom kort.

STENSÄKER

– Vad jag vet har masterna överklagats på tre ställen, men annars är det sagt i juni. Och när vi på Lammet, kommunen, regionförbundet och Telia har återträff här den 4 juli hoppas jag att allt är igång.

• Nu skördar ni frukten av kampanjen förra sommaren?

– Visst är det så, absolut. Lite får jag ta åt mig, platser med dålig täckning och som identifierades under namnliste-kampanjen kallas numera ”Mattias-platser”, garvar Årets Företagare 2010 i Borgholm, en titel han broderligt delade med Joachim Richert.

• Vad händer nu med den berömda Telia-stenen utanför restaurangen, förr den enda ”säkra” platsen för mobiltelefoni?

– Något symboliskt ska vi göra, något blir det - vi kanske döper om den, säger han belåtet med det snabba tilläget:

– Men först ska allt fungera...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons