Nyheter

Bättre täckning i norr

Nyheter Artikeln publicerades

NORRA ÖLAND

Öland är högprioriterat i Telias satsning på 4G. Arton platser finns med på listan över orter där utbyggnad sker detta kvartal.
– Det blir fantastiskt, snart ska vi inte behöva ha det så här, säger mobilaktivisten Mattias Richert över en högst fladdrig mobil-linje.

Efter förra sommarens mobil-debacle på Öland gör Telia bot och bättring. Världens snabbaste bredband ska innan semestersäongen vara ett faktum på och i: Böda Sand, Ekerum, Algutsrum, Arontorp, Björkviken, Borgholm, Degerhamn, Färjestaden, Gårdby, Grönhögen, Kastlösa, Köpingsvik, Löttorp, Mörbylånga, Norra Möckleby, Rälla, Skogsby, Vickleby.
– Redan till sommaren kommer flera semesterorter på västkusten, Öland, Gotland och i Stockholms skärgård få tillgång till mobilt bredband med 4G, säger Ulrika Steg, chef för mobilitetstjänster på TeliaSonera Sverige i ett pressmeddelande.

30 000
Mattias Richert på Lammet & Grisen i Löttorp var en av förgrundsfigurerna i fjolårets kamp för bättre mobiltäckning, i vissa fall mobiltäckning över huvud taget, på norra Öland.
Han var samtidigt inte på någon sätt ensam i uppvaktningen av Telia, cirka 30 000 namnunderskrifter var ett mycket starkt påtryckningsmedel i sammanhanget.

EGEN MAST
När Ölandsbladet nu ringer honom befinner han sig på Lammet & Grisen vars rykte som mobildöd zon är vida spridd, vilket bekräftas under samtalets gång där hörbarheten stundtals är ”nolla-nolla”.
– Du hör ju, det är bedrövligt, hinner krögare Richert säga innan täckningen lägger ner helt.
Återuppringningen ger bättre resultat.
– Nu har jag flyttat mig lite och har bättre täckning...men snart ska vi inte behöva ha det så här. Det ska bli fantastiskt och här på Lammet & Grisen får vi till och med en egen mast, 20 meter hög, berättar Mattias Richert och hoppas att det Telia utlovar är genomfört och i drift inom kort.

STENSÄKER
– Vad jag vet har masterna överklagats på tre ställen, men annars är det sagt i juni. Och när vi på Lammet, kommunen, regionförbundet och Telia har återträff här den 4 juli hoppas jag att allt är igång.
Nu skördar ni frukten av kampanjen förra sommaren?
– Visst är det så, absolut. Lite får jag ta åt mig, platser med dålig täckning och som identifierades under namnliste-kampanjen kallas numera ”Mattias-platser”, garvar Årets Företagare 2010 i Borgholm, en titel han broderligt delade med Joachim Richert.
Vad händer nu med den berömda Telia-stenen utanför restaurangen, förr den enda ”säkra” platsen för mobiltelefoni?
– Något symboliskt ska vi göra, något blir det - vi kanske döper om den, säger han belåtet med det snabba tilläget:
– Men först ska allt fungera...