Annons

Visst har biblioteket en plats i folkhemmet - även 2019!

När nedskärningarna börjar nå biblioteken, det är då man verkligen förstår att folkhemmet vi växt upp i numera inte finns längre.
Publicerad 15 januari 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Det går idag att ha olika åsikter om vilken betydelse biblioteken har för vårt samhälle 2019.

Men tittar vi tillbaka i backspegeln så är biblioteken en starkt bidragande orsak till att Sverige är där Sverige är idag. De bibliotek som framför allt hade sin stora tillväxtperiod under efterkrigstiden har haft en enorm betydelse för att lyfta landet till ett av världens mest välmående.

Annons

Biblioteken öppnade upp möjligheter för människor ifrån alla samhällsgrupper att studera, lära och förkovra sig. Den enorma kunskapsbank som biblioteken satt på gjorde att även den som fötts i den fattigaste familjen kunde få tillgång till det som tidigare bara varit för de rikare i samhället - och det gratis.

Eller, nja gratis är egentligen fel ord. Skattefördelningen skapade biblioteken.

Då Mörbylånga kommun skär 1,6 miljoner kronor i budgeten för biblioteken i kommunen, förutom den generella nedskärningen för alla förvaltningar på 1,4 miljoner, så är det på ett sätt något av ett avslut på en tidsera som vårt land kanske aldrig kommer att få uppleva igen.

Ansvariga politiker har analyserat och funnit att biblioteken inte längre är viktiga. I alla fall inte lika viktiga som de bibliotek som byggde upp och var en stor del av vårt svenska folkhem.

Under måndagen lämnades protestlistor över till Mörbylånga kommun. Det är i sanningen imponerande att få ihop 1 200 namnunderskrifter under vintermånader på södra Öland.

Men det är ett viktigt ställningstagande, att så många människor aktivt väljer att engagera sig för de bibliotek som fortfarande finns kvar på bygden.

Om det är att fjärrlånen ska tas bort eller att inte längre ha möjlighet att ladda ner filmtjänster på Viddla som fått kommuninvånarna att skriva på namnlistan är väl tveksamt.

Protesterna ska ses i en djupare mening. Den att namnlistan är en skarp markering - nu får det vara nog! Kultur och framför allt biblioteksverksamhet behövs fortfarande!

Att biblioteksverksamheten förändras med tiden är nödvändig. Men att verksamheten är öppen och finns där människorna är bör vara en rättesnöre för en svensk landsbygdskommun - även 2019!

Annons

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons