Vintermörker? Nej, det finns många ljusglimtar

Ledare Artikeln publicerades

Öland? Kan man bo där på vintern?

Vi är säkert många bofasta här på ön som fått den frågan av oförstående personer på fastlandet som ser Öland endast som ett sommarparadis.

Vi som bor här vet att det finns mycket pigga initiativ på andra tider av året också.

Det klagas ibland på att alltför många näringsidkare stänger alltför tidigt på säsongen. De utländska turister som kommer i mitten och slutet av augusti möts alltför ofta av dörrar som det står stängt på.

Men det finns många undantag också. Det kunde man läsa i Ölandsbladets näringslivsbilaga i torsdags, där vi hade med en text om kaffestugan i Stora Rör, som håller öppet sex dagar i veckan även under årets mörkare årstider.

Det är ett exempel på initiativ som får Öland att leva under årets alla månader. Det är ett exempel som visar att det finns möjligheter, fjärran från de negativa svaren: ”det går inte” och ”så har vi aldrig gjort förut”.

På sommaren fylls Öland med musik och i princip varje dag framträder rikskända artister på någon spelplats.

Men musiken tystnar inte bara för att sommarvärmen försvinner.

Under skördefesten var det ovanligt många musikframträdanden och denna alla helgons-helg fylls Öland av musik av högsta klass. Ta bara Claes Janson i Borgholm, Lalla Hansson i Rälla och lokala bandet med stor publik i Ryssland, Rave the Reqviem, som lirar i Borgholm.

Detta alltså under en lördagskväll i början av november.

Ständigt pågår diskussionen om säsongsförlängning och det kan ibland synas vara en fråga som är omöjlig att lösa.

Dels finns praktiska hinder som att många verksamheter är beroende av sommarens värme – att köpa glass vid Kalmarsund är inte lockande när höstvinden tar i, dels att många verksamheter är beroende av sommarledig ungdom ur personalsynpunkt.

Men samtidigt finns det många verksamheter på ön som har öppet lite längre varje år. Ibland kan det vara bättre med små, små steg än stora kliv.

Det finns många goda exempel på att både företag, föreningar och privatpersoner får ön att vara så mycket mer än bara en sommarö.

De satsningarna är bara att applådera!