Vinnare, men nu krävs det förhandlingar

Ledare Artikeln publicerades

Det är ingen tvekan om att valets vinnare på Öland är Socialdemokraterna i Borgholm och Centern i Mörbylånga. Men det går inte att säga mer än att de har bra förhandlingslägen när makten nu ska fördelas de närmaste veckorna.

Med klassiska block-glasögon så är valutgången i Mörbylånga kommun given. Alliansen med Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna får egen majoritet i kommunfullmäktige.

Moderaterna backar visserligen rejält, men skulle med tradition kunna göra anspråk på kommunalrådsposten såsom trots allt klart största borgerliga parti.

Det är ett troligt scenario.

Men, Centern sitter med trumf på hand. Partiet har lokalt gått kraftigt framåt, med i grunden traditionell landsbygdspolitik. Rösterna har vunnits tillbaka genom till exempel ett tydlig ställningstagande mot högstadiebygge och nedsläckningen av södra Öland.

Socialdemokraterna är trots två tappade mandat största parti i kommunen. Partiet sägs nu flirta med Centern. Centern och Socialdemokraterna skulle tillsammans få egen majoritet.

Hur troligt är det? Centern har sannerligen inte dragit jämnt alla gånger med sin allianskollega moderaterna. I en så viktig fråga som högstadieskola i Färjestaden är Centern och Moderaterna helt på kollisionskurs.

Det är och andra sidan Centern med Socialdemokraterna också. Socialdemokraterna har precis som Moderaterna varit drivande för ett kommunalt högstadium i Färjestaden.

Vilket block Centern än väljer så kommer de kunna kvittera ut tunga poster när makten fördelas!

I Borgholm så går Ilko Corkovic och Socialdemokraterna betydligt bättre än på riksplanet.

Det kommer emellertid att krävas ett valsamarbete i någon form för att sossarna ska kunna få en stabil majoritet. Det räcker inte med eventuellt stöd från Framtid Öland, då måste också Vänstern med på tåget.

Ett annat scenario är valtekniskt samarbete med Centern eller Moderaterna. Det handlar lite om vilken riktning Centern och Moderaterna tar. Centern gjorde ett dåligt val, men kan ändå ha inflytande om de hänger på S-tåget.

I Moderaterna känns det som att personkryssen kan avgöra inriktning. Analysen är att Carl Malgerud gärna samarbetar med Socialdemokraterna, medan Marcel van Luijn oftare hamnar i motståndarlägret.

Till sist. Valdeltagandet till med ökade i våra bägge Ölandskommuner. Det visar att ölänningen bryr sig. En seger för demokratin och för Öland!