Vi behöver ju inte ha alla döda almar just nedanför Slottsruinen!

Ledare Artikeln publicerades

Det där med att båda skydda naturvärden och faktiskt få det att se hyggligt ut...visst borde det gå att göra ordning av Slottsskogen också!

Jag har stor respekt för Jonas Hedin, naturvårdsexpert vid länsstyrelsen i Kalmar. I veckan var han i Borgholm för att under ett kvällsmöte berätta om skötseln av Borga Hage, vilken alla i folkmun kallar för Slottsskogen.

Det var ett möte som blev hetsigt. Och det beror egentligen sammanfattningsvis på att slottsbranten ser för jäklig ut.

Länsstyrelsen har gjort fantastiskt fint i till exempel Beijershamn och i Rällaskogen. Har ni inte varit där så rekommenderar jag ett studiebesök. För här är naturvård när den är som allra bäst.

Det är luftigt, det är fint, djuren betar, både djur och människor stortrivs. Redan underbara Slottsskogen skulle kunna bli ännu bättre och mer tillgänglig med ett stänk av ”Rälla” och ”Beijershamn”.

Men här finns ett krux och det är av stort publikt intresse - Slottsbranten...

Vi talar om en av Ölands mest fotograferade vyer. Den där du står med Borgholm i ryggen och fotograferar Borgholms slottsruin. Det finns inte många Borgholmsbesökare som inte har den bilden i sin kamera eller mobil!

Borgholms slott är en mycket viktig symbol för staden. Det måste länsstyrelsen ha med i beaktandet.

Det är som med mycket annat på Öland en balansgång mellan naturen och vad som är att kunna leva eller verka. Naturen är det viktigaste vi har, men samtidigt så har vi platser och miljöer där vi kan konstatera att det finns andra värden som i alla fall ligger på en någorlunda jämbördig nivå. Där det helt enkelt kan vara till naturens fördel å ena handen om vi tullar lite lite för den andra handen.

Jag och många med mig förstår värdet i att inte städa undan precis alla döda eller fallna almar i hela Slottsskogen. Vem vill liksom bidra till ett kollapsat ekosystem? En miljömedveten person vet om att den biologiska mångfalden behövs och att det i kretsloppet behövs döda stammar där insekter stormtrivs.

Men.

Kan vi inte kompromissa? Lämna kvar döda almar, men inte så många eller kanske i vart fall inte rakt nedanför slottet?

Ärligt talat, det låter inte som ett helt olösligt problem, eller hur?