Storgatan i Borgholm, ständigt i fokus

Ledare Artikeln publicerades

Vare sig det är snö och kyla eller sol och värme diskuteras Storgatan i Borgholm.

I Ölandsbladet i torsdags kallade polisen trafiksituationen på Storgatan för ”vilda västern” och det ledde till en hel del debatt på tidningens digitala kanaler.

Kring Storgatan i Borgholm är det svårt att finna en gemensam linje. Det finns de som vill ha gågata året runt. Det finns också de som vill ha biltrafik så länge det bara går.

Dagens alternativ är ett slags mellanting, en gata med trafik som ska hålla gångfart och som förvandlas till en gågata under perioden april-augusti. Då kan bofasta och turister strosa runt i sakta mak och kanske göra ett stopp vid någon uteservering mellan affärsbesöken.

Men inte ens när det är fordonstrafik förbjuden är det frid och fröjd. Alltför många cyklister ignorerar helt skyltningen och det skapar oro bland de gående, inte minst när en del till och med cyklar på trottoaren.

En del lagbrytare cyklar dessutom mot färdriktningen för att göra saken ännu sämre.

När sedan gågatan upphör fortsätter problemen med bilister som inte riktigt förstått att de gående har förtur på gatan och att farten som gäller är mellan fem och åtta kilometer i timmen. Ren krypfart alltså – men en del trafikanter saktar knappt ner ens från de 40 kilometer i timmen som gäller på Storgatan fram till gångfartsområdet.

Nu ska det bli bättre skyltning vilket är bra. Förhoppningsvis löser det också parkeringskaoset som råder vid Systembolaget, inte minst i samband med helger.

Under några sommarveckor kan det vara svårt att hitta en parkering i Borgholm, men under stora delar av året handlar det faktiskt bara om att stanna ett kvarter bort. Jämför det med stora köpcentrum där du ibland kan få gå långa sträckor innan du når ingången.

Man ska inte se polisens förslag, som politikerna i kommunen i huvudsak anammat, som fientliga mot vare sig handel eller fordonsförare. Det handlar bara om vanligt folkvett och att vi alla ska följa de trafikregler som faktiskt finns.

Men var så lugna, Storgatans situation lär föranleda fler artiklar framöver. I höst ska sommarens gågatutid utvärderas och då lär meningarna gå isär igen. Vissa frågor kan man nog aldrig lösa så alla blir nöjda - men försök att få folk att följa gällande trafikregler bör applåderas.