Skäms över hanteringen av blivande högstadieelever!

Ledare Artikeln publicerades

Sicken soppa kring skolorna i Mörbylånga kommun...

Visst, i centrum står den kommunala högstadieskolan i Färjestaden. Men skolchefen David Idermarks senaste utspel, om att dra igång ett slags provisoriskt högstadium visar paniken och det kommunala högstadiets betydelse för precis varenda kommunal skola som ännu finns kvar i Mörbylånga kommun.

Det är lätt att säga - ”vad var det vi sa!?”

Men faktum är att Ölandsbladet hela tiden från ledarplats slagit fast att en kommunal högstadieskola i Färjestaden faktiskt är säkraste sättet att behålla alla kommunala skolor i Mörbylånga.

Att den kommunala högstadieskolan gång på gång försenats på grund av först obeslutsamma politiker och sedan överklagningar från Hansa Bygg gör att hela projektet nu ändå kan vara för sent.

Elever och föräldrar i den norra kommundelen har redan gjort sina val. Östra skolan skulle kunna fylla sitt högstadium flera gånger om, redan nu. Flodådran har redan ringlat nya fåror.

I absolut sista stund kastar nu Mörbylånga kommun ut livbojen. På något annat sätt kan man inte se sista minuten-projektet att sy ihop en eller fler kommunala högstadieklasser vid Smaragdskolan, nuvarande mellanstadieskolan i Färjestaden.

Givetvis har skolchef David Idermark nu, precis som Ölandsbladet gjort tidigare, räknat på hur många elever som försvinner från den kommunala skolan och med det också kommunala miljoner när privata Östra skola drar igång. Lågt räknat så betyder varje elev som lämnar kommunens skolor ett minus på dryga 90 000 kronor per läsår. Gör matten själv, när Östra skolans två planerade sjuor och en åttondeklass fylls direkt, samt att det rasslar till i övriga årskullar också!

Rädda vad som räddas kan och samtidigt också någon slags upprättelse till de familjer som trott på löftet om att ett kommunalt högstadiealternativ i Färjestaden med start 2019. För så var det ju sagt från början och när sedan inte löftet kunde infrias och familjerna anmälde sig till privata Östra skolan så hamnade de väldigt långt ner på reservlistan, med i princip noll möjligheter att få gå högstadium i Färjestaden.

Fullt förståeligt att Mörbylånga kommun därför griper sista halmstrået och om möjligt kör igång någon slags kommunal högstadieverksamhet i Färjestaden. Nu väntar en vinter och vår med hur många frågor som helst för både barnfamiljer och lärare.

Det måste sägas, högstadieturerna som kommer få konsekvenser för alla barnfamiljer, skolor och lärare i Mörbylånga kommun är uselt hanterade!