Annons

Ledaren: Rökning, från överallt till ingenstans...

I svenska TV-serier som exempelvis ”Systrar 1968” kan man fastna för kläderna från förr. Men inte minst av att alla röker, överallt och hela tiden.
Publicerad 12 januari 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Nu är det tuffare tider för rökarna, de som finns kvar.

Riksdagen har satt som mål att Sverige ska vara rökfritt 2025 – det betyder inte nödvändigtvis att alla ska ha fimpat, men väl att antalet rökare ska vara få, mindre än fem procent av befolkningen.

Annons

Att förbjuda rökning på krogar – detta gjordes redan 2005 – var ett steg på vägen.

I sommar blir det ännu tuffare – då förbjuds även rökning på uteserveringar.

Ej heller får du röka på offentliga platser som lekplatser, idrottsplatser, busshållplatser och tågperronger.

För den har problem och obehag av passiv rökning är det välkomna nyheter.

Den levde krogliv förr fick räkna med att lukta som en askkopp om kläder och hår när man kom hem, vare sig man själv rökt eller ej.

Det obehaget är det nog ingen som längtar tillbaka till. Framförallt inte anställda inom restaurangbranschen.

Inte minst av hälsoskäl är det allt färre som röker. Undersökningar visar att det är färre än tio procent som röker dagligen, så målet om ett rökfritt Sverige 2025 borde vara möjligt att nå.

Men det är inte bara ute i offentligheten som rökare ska hållas kort. Inte ens innanför hemmets egna väggar är det självklart att få röka längre.

Många hyresvärdar sätter förbud mot rökning i nyproducerade lägenheter. Ett närliggande exempel är Kalmarhem som från årsskiftet har utfört förbud mot att röka i deras nybyggda fastigheter. Det gäller inte bara inne i husen utan även upp till 25 meter utanför.

Undersökningar visar att ett stort antal hyresgäster välkomnar sådana initiativ.

Annons

Det är dock en fråga som naturligtvis kan diskuteras. Är inte ens hem ens borg, där man själv styr och ställer? Hur långt ska förmynderiet gå?

Men för de allra flesta av oss är det positivt att slippa passiv rökning, oavsett om vi sitter och äter, dricker en öl eller väntar på bussen.

Hur förbudet som träder i kraft i sommar ska efterlevas rent praktiskt är en annan fråga. Krögare får väl se till att hålla efter sina gäster och plocka undan askfaten, men i övrigt kanske det inte blir så enkelt alla gånger att se till att förbudet efterlevs.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons