Riktig kunskap måste vara viktigare än ett betyg

Ledare Artikeln publicerades

Gå det att anställa någon som inte har tillstymmelse till utbildning för ett chefsjobb inom kommunen? Absolut, säger jag.

För mig som företagsledare är kunskap viktigt. Jag vill ha personal som kan sina grejer.

Nu ska jag inte säga att jag skiter i hur de lärt sig sina kunskaper, för självklart spelar det roll. För det är klart att en erkänt bra skola ger någon slags garant för att den arbetssökanden kan jobbet. Men helt säkert är det inte.

För en del jobb finns det inga raka utbildningar.

Jag har själv knappt gymnasieutbildning, sparkade mig fram tre år på fotbollsgymnasiet. Var inte i närheten av journalisthögskolan.

Ska erkänna att jag många gånger ångrar att jag tog den där långresan i stället för att göra inträdesprovet till folkhögskolan i Skurup.

Men samtidigt har livets resa gett mig kunskaper som någon tyckt varit helt okej för att först vara reporter och sedan arbetsledare.

Nu pågår någon slags offentlig strid om anställningen av ny kommunikatör i Mörbylånga kommun. Att småkommuner som Mörbylånga ska anställa två-tre personer som ska göra reklam för den egna kommunen jämfört med andra liknande småkommuner är bara skitdumt ur ett nationellt perspektiv, men det är inte om det saken handlar.

Kan man till en sådan tjänst anställa någon utan adekvat högskoleutbildning, placera denne i ledningsgruppen med 50 000 kronor i lön?

Absolut! Ingen som helst tvekan!

Om nu Mörbylånga kommun behöver någon som kan social medier så ska man naturligtvis rekrytera en sådan. Och här kan jag säga av egen erfarenhet att det går så jäkla snabbt att det finns ingen skola som slår LHS, ja alltså Livets Hård Skola.

Och ska man i samma person ha någon som ska marknadsföra den egna kommunen både externt och internt, så är meriten att kunna driva runt ett bakluckeloppis i Nybro oslagbar! Lönen? Ja, i och med att det alldeles tydligt finns ett behov av den här typen av arbetskraft och det i alla fall ännu inte finns någon skola för sådana komplexa arbetsuppgifter så trissas förstås löneläget upp för de fåtal som kan komma i fråga.

Den nu anställde kommunikatören ska inte behöva klä skott för tidigare misslyckade rekryteringar av Mörbylånga kommun och Ölands kommunalförbund.

Här är förhoppningsvis och högst troligt att en person som kan snacka också vet vad han snackar om!

Frågan ställs allt mer på sin spets. Ska vem som helst få sitta i fullmäktige? Även de som knappt gått ut grundskolan? Ska det verkligen få styra över våra skattemedel?

Det avgör faktiskt du och jag. Du och jag röstar på den som vi tycker är den bästa politikern att styra i Mörbylånga kommun. Det avgörs inte genom några skolbetyg.

Inte ens intelligenstester.