Annons

Politik över blockgränserna i de båda Ölandskommunerna

I diskussionen kring Öland en kommun kan man alltid fundera kring hur en kommunsammanslagning skulle förändra det politiska landskapet. Kanske får vi ett svar redan nu, när båda Ölandskommunerna kommer att styras av samma partier.
Publicerad 15 september 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Riksdagsvalet kan kallas det ideologiska valet.

Här tänker väljaren förmodligen ett steg längre och bortser från det dagsaktuella och tar ställning främst för en vision, en tanke kring hur samhället ska formas.

Annons

I kommunvalet handlar det inte så mycket om ideologi, utan snarare om praktiska konkreta frågor och inte minst om personer man känner förtroende för. Gillar man personen NN, röstar man på honom eller henne, oavsett vilken partibeteckning som står bakom namnet.

Därför kan man i det kommunala politiska livet göra allianser över blockgränserna inte minst därför att personkemin fungerar.

Därför kan man i det kommunala politiska livet bortse från den hårda retoriken på riksplanet.

I Borgholm kan därför (C) sätta sig i en majoritet inte bara tillsammans med (S) utan även med (V).

I Mörbylånga kan (C), som gjorde ett riktigt starkt val, dela på makten tillsammans med (S) och (V).

I Kalmar har sedan flera år kommunalrådet Johan Persson (S), bördig från Köpingsvik, lyckats styra med just (C) och (V) som samarbetspartners.

Praktisk politik för (S) samtidigt som man försvagar alliansen som politiskt alternativ.

På riksplanet tycks blockgränserna – i alla fall i skrivande stund – vara cementerade.

I den kommunala politiken fungerar det mer pragmatiskt. I Borgholm såg vi för ett antal mandatperioder sedan ett styre bestående av (S) och (M).

Nu blir det alltså (C) istället som får större inflytande över det politiska livet i Borgholm. Ingen dålig utdelning, med tanke på att partiet inte gick framåt i valet.

Annons

Det finns måhända de som ser blockpolitiken som helig och anser att allianspartierna ska hålla ihop. För (M) framförallt i Mörbylånga måste det vara en tung smäll att inte bara tvingas lämna makten utan också se en tidigare allierad slå sig samman med motståndarsidan. Men (C) och (M) har haft avgörande skiljelinjer i flera viktiga frågor, så brytningen är inte helt oväntad.

Nu väntar fyra år med en ny politisk karta. Frågan är om likheterna i politisk styrning banar väg för en gemensam kommun där Kalmar ingår innan ens frågan om Ölands kommun blivit avgjord?

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons