När Öland invaderas av en miljard fjärilar är det något som inte stämmer

Ledare Artikeln publicerades

Det är något som inte stämmer i den öländska naturen. Att Öland under våren invaderats av en miljard(!) tistelfjärilar från mellanöstern är bara ännu ett tecken.

Tistelfjärilar är vackra och gör bokstavligt talat inte en fluga förnär. Men om det är en miljard tistelfjärilar idag så kan det vara en miljard skalbaggar nästa år.

Systemet är rubbat. Det begriper alla som på något sätt tagit del av den öländska naturen under de senaste åren.

Fjärilshonor lägger i snitt 200 ägg och därför kan vi i höst ha 20-30 miljarder tistelfjärilar bara på Öland. Det tror i alla fall forskaren Dave Karlsson vid Station Linné.

Mängden fjärilar är inte det största problemet, utan snarare den kedja av reaktioner som dessa för med sig. Mer fåglar av vissa sorter och dessa äter i sin tur annat...ja, ni förstår, det ena leder till det andra.

Det är alltså inte ”bara” torkan längre.

Biodlare slår larm om att antalet bin blir färre och färre på Öland. Bin har en superviktig roll när det gäller vårt växtrike, men också som en följd djurriket.

Spara slåttermark är ett sätt att hjälpa vår bin, men det gäller att spara på rätt ställen. Att göra det längs våra vägkanter är att äventyra våra liv.

Rådjursstammen har växt sig alldeles för stor på Öland. Varje förmiddag får tidningen dygnsrapporten från polisen. Det slår sällan fel. Öland har oftast mellan två och sex viltolyckor - varje dygn! I nästan samtliga viltolyckor så handlar det om rådjur.

Också det är ett tecken på obalans i naturen. Med milda vintrar och en rävstam i det närmaste på utdöende så har rådjuren få naturliga fiender på Öland.

Följden blir att Öland enligt statistiken är Sveriges överlägset mest drabbade när det gäller rådjursolyckor.

De senaste åren har också Almsjukan drabbat Öland hårt. Mest publikt har intresset varit kring branten vid Slottsruinen i Borgholm, men i stort sett hela Öland har rapporterat om döda och sjuka almar.

En hel yrkeskår har försvunnit från ön - fiskarna. Finns ingen fisk kvar i Östersjön att fiska.

Under midsommarhelgen kan vi gott ha det i åtanke, att vi ska vara rädda om vår ö. För frågan varför, har vi tyvärr redan fått alldeles för många vinkar om...