Ljuspunkter att se fram emot dessa mörka dagar

Ledare Artikeln publicerades

I veckan har lucia spridit sitt ljus.

Det kan behövas i dessa dagar då mörkret sänker sig innan de flesta av oss hinner hem från jobbet. Men snart vänder det – fredagen den 21 december är det dags för vintersolståndet och då går vi mot ljusare tider.

Då kan det vara läge att påminna sig saker som faktiskt gör att man kan se lite ljusare på tillvaron, saker som gör att man har något att se fram emot.

I tidningarna i veckan har Ölandsbladet kunnat berätta om att Laleh kommer att spela på Borgholms slott. Klart sedan tidigare är hårdrocksfestivalen Borgholm brinner under två dagar och de tre konserterna ger en god grund att stå på. Öland Roots ser till att Öland får en dos av reggae även nästa sommar. Diggiloo gästar Borgholms idrottsplats och i veckan blev det också klart att Victoriadagen arrangeras även kommande sommar. Kronprinsessan Victoria har många gånger gett uttryck för hur mycket hon älskar Öland, så vad är mer naturligt att hon firas här också.

Byggnationen av en kommunal högstadieskola i Färjestaden tog i veckan ett kliv mot fullbordan, då Förvaltningsrätten avslog en överklagan från ett konkurrerande byggföretag. Det kan bli ytterligare en överklagningsrunda men annars kan bygget, som är tänkt att stå klart 2020, ha en möjlighet att klara tidsschemat.

I torsdagens ledare skrev Peter Boström om en välkommen satsning i Mörbylånga. Också det en ljuspunkt som visar att det finns framtidstro och visioner som ska lyfta köpingen.

I Borgholm har ett byggprojekt kommit i mål i dagarna: Bovieran välkomnar sina första hyresgäster dagarna innan julafton och det är ett bygge som visar att det finns möjlighet att skapa något extra för de 55-plussare som önskar ett annorlunda boende.

Det finns mörka moln på horisonten. Inte minst gäller det Cementa vars nedläggning blir ett dråpslag mot södra Öland. Men när man läser om arbetet som inletts av styrgruppen för södra Ölands utveckling förstår man att det finns framtidstro, trots allt.

In i det sista kan man ju hoppas att Cementa drar tillbaka sitt nedläggningsbeslut, men om inte gäller det att vara beredd. Oftast finns det ljuspunkter, även de dagar då allt ser som mörkast ut.