Grattis, Mörbylånga, Kalkbrottet är ett superlyft för hela södra Öland!

Ledare Artikeln publicerades

Mörbylånga kommun har, utan att egentligen behöva göra ett skit, fått en en present från ovan. Hur många svenska kommuner skulle inte gråta blod över en sådan badplats som Kalkbrottet i Grönhögen? Så slarva nu för guds skull inte bort chansen att lyfta södra Öland!

Inte ens de mest berörda, Magnus och Thorleif på stenbrytningen intill, har något emot att det gamla kalkbrottet blivit en så populär badplats. Det är bara avigheterna som att deras industritomt används som toalett av 1500 besökare dagligen och att bilister parkerar som idioter de har något att invända mot. Vilket varje vettig människa håller med om.

Någon insändare uttryckte oro för att det badade i dricksvatten, men då har man nog inte riktigt koll på det där med grundvatten och att det sedan ska igenom ett par filter innan det hamnar i hennes dricksglas.

På Gotland har den så kallade Blå Lagunen på norra Gotland blivit ett mycket välkänt begrepp. Det finns många likheter med Grönhögen. Blå Lagunen är också det ett gammalt kalkbrott. Likt Grönhögen så har ortsbefolkningen haft kläm på Blå Lagunen, men det är först på senare år med spridningar i sociala medier och resemagasin som intresset fullständigt exploderat.

På Gotland har man nu gjort en officiell badplats av kalkbrottet med sitt turkosa vatten. Länsstyrelsen gör vattenanalyser flera tillfällen per säsong. Toalett och soptunnor har minskat nedskräpningen till nära noll.

Den lokala idrottsföreningen har getts i uppdrag att sköta parkeringen på flera hundra platser som gjorts i ordning, samt också hålla en kioskverksamhet under sommarmånaderna.

Vi talar om en enorm publikmagnet, till vinst för nästan alla.

För det finns motståndare till allting. det har vi inte minst sett på södra Öland.

Please, låt nu inte neandertalarna vinna den här gången också, de som inte vill se någon utveckling alls, de som vill ha ett öländskt Skansen när de gästar sina sommarstugor två veckor om året.

Vi har sett det förut på södra Öland hur ställplatser, vindkraftverk och cykelvägar stoppats. Förlorarna har varit de som försöker leva och bedriva verksamheter året runt på södra Öland.

Kalkbrottet i Grönhögen är den största present som Mörbylånga kommun har fått. Lek med tanken på att vi i stället med skattemedel skulle försöka få till en kommunal badanläggning i Grönhögen. Kalmars nya simhall beräknas kosta 360 miljoner kronor och då kommer du ändå inte i närheten av vad Kalkbrottet i Grönhögen har att erbjuda i unik badmiljö.

Så grattis Mörbylånga kommun, ta vara på presenten!