Folkbildning får plats i rampljuset

Ledare Artikeln publicerades

Tidigare hade ordet nörd en negativ klang. Men numera används ordet mest i positiva sammanhang kring personer med specifika intressen.

Därför kan Årets ölänning 2019, Pav Johnsson, läsa i motiveringen att han är en stolt naturnörd.

Ölandsbladet har inget med Årets ölänning att göra – det är en jury utsedd av Barometern och Sveriges Radio Kalmar som utser pristagaren – men det är ett pris som rör hela Öland och som säkert många har åsikter om och funderingar kring.

Priset har delats ut sedan 1980, då Anna Rydstedt blev förste mottagare. Sedan dess har priset gått till bemärkta personer som värnat Öland, alltifrån kung Carl XVI Gustaf till dansbandskungen Lasse Trofast.

Många av pristagarna har sysslat med folkbildning och starkt bidragit till en fördjupad kunskap om Öland och ölänningarna.

Några folkbildare bland pristagarna är Bertil Palm (1981), Hjalmar Nilsson (1983), Margit Friberg (1986), Lage Nilsson (1987), Kiki Lundh (1991), Ulf Erik Hagberg (1995), Jim Rudolfsson (1997), Anders Nilson (2008) och Ragnhild Boström (2008).

För två år sedan fick Dave Karlsson på Station Linné priset och i år är det alltså dags för Pav Johnsson.

Båda två har djup kunskap om den öländska naturen och i Pavs del inte minst kring fågellivet på Öland.

Pav Johnsson tillhör också den skara som kan förmedla sina kunskaper med stor entusiasm. Senast undertecknad hörde Pav Johnsson var när han var konferencier i samband med invigningen av naturum Trollskogen och han lyckades verkligen få med sig sina åhörare.

Öland är fyllt av många kulturarbetare som arbetar i det tysta.

Hembygdsföreningarna runt om på Öland arrangerar många exkursioner och utflykter, ledda av personer som brinner för sin sak: att sprida kunskap om Öland. Mycket kan vi läsa om i böcker, men att samlas ett antalet människor och få veta mer om den plats på jorden man valt att bo på, den folkbildningen är guld värd.

Pav Johnsson är en av dem som tagit till sin livsuppgift att dela med sig av sin kunskap.

Som sagt, det fanns en tid när ordet nörd var lite nedsättande och negativt. Numera är det en hedersbetygelse för personer som har stor kunskap om ett specifikt område.Vi ska vara tacksamma för våra nördar, livet vore bra mycket fattigare utan dem.