Annons

Finns snart inga bönder kvar att dela ut försenade EU-stöd till

Sveriges lantbrukare upplever det värsta året sedan 1867. Och ändå ligger EU och Jordbruksverket på sina håll tre år efter med sina utlovade jordbruksstöd.
Publicerad 7 augusti 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Det skylls på att Jordbruksverkets nya IT-system inte blivit klart i tid. Och sedan att det inte finns några på Jordbruksverket som klarar av systemet. Man sitter och väntar på att fler it-tekniker ska kunna ansluta till verket, it-tekniker som ska kunna det nya systemet.

På Öland vankar lantbrukare av och an och ser förtvivlat sina djur ligga och dö i den värsta torkan som den här generationen varit i närheten av. Pratade med den gamle LRF-basen Johan Danielsson i Risinge härom veckan och han flaggade för sommaren 1959 också, men vi fastställer 2018 som en historiskt jävlig sommar.

Annons

Sverige har ett rekordtorrt år. Och torrast av alla orter i hela landet under mätperioden maj, juni, juli är Norra Möckleby. 11 millimeter på tre månader - det ger knappt imma på regnmätaren.

Torkan med egna brunnar som sinar innebär att lantbrukare måste försöka köpa in vatten från fastlandet och om möjligt köpa foder från bättre förskonade området på fastlandet eller utomlands.

Lantbrukare på gränsen till konkurs mår inte bra just nu, det kan jag lova.

På sina håll finns det sedan lantbrukare som inte fått sina EU-stöd utbetalda sedan 2015. Eftersläpningen är katastrofal. Hur är det möjligt att lantbrukare 2018 ska behöva ta banklån för att täcka upp för tre års utlovade stödpengar, som inte kan levereras på grund av ett strulande it-system och/eller att det inte finns it-tekniker som klarar av systemet?

Rolf Åstrand, åkeriägaren i Mörbylånga, beskrev det så jäkla klockrent när vi stötte ihop i samband med ett träningspass.

Om det nu är problem med ena systemet så får man väl använda det andra.

”Swisha pengarna, eller varför inte använda det gamla sättet med vanlig bokföring”, påpekade Åstrand, precis som alla vi vanliga företagare måste göra när något system krånglar.

Det går att ha synpunkter på både det ena och andra när det gäller EU:s jordbruksstöd. Brexit innebär att Sverige under nästkommande stödperiod, 2021-2027, kommer få sänkt bidragsstöd med nära 15 procent till 6,1 miljarder kronor. Visserligen bara marginellt mindre än Danmark, men i jämförelse småpotatis mot Rumäniens 20,5 miljarder, Greklands 18,2 och Ungerns 11,7.

Men å andra sidan om man inte ens lyckas betala ut de miljarder man fått tilldelat sig i Sverige så finns det snart inga bönder kvar att dela ut pengar till...

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons