Annons

Ett ödmjukt och nödvändigt steg för Mörbylånga kommun

Det tog visserligen åtta år att inse att demokratin var satt ur spel, men att Mörbylånga kommun nu styr tillbaka till medborgarbestämmande måste rosas.
Mörbylånga • Publicerad 19 april 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Ölandsbladets pennledare
Ölandsbladets pennledare

Den politiska organisationen i Mörbylånga kommun har helt enkelt inte fungerat de två senaste mandatperioderna.

Tanken 2010 var att korta beslutsvägarna, göra samhällsorganisationen smidigare och också billigare. Verkligheten blev tvärtom.

Annons

Vi inom lokal media med samhällsintresse har vid ett flertal tillfällen både träffat och påpekat det som också samhällsmedborgarna förstått - utskotten som bildades 2010 har stängt ute allmänheten.

I stället har Mörbylånga kommun slutit sig genom att i princip allt har gått genom kommunstyrelsen. Några handlingar mellan utskotten och kommunstyrelsen har varken media eller allmänhet fått se, eftersom det hänvisats till arbetsmaterial.

Först när kommunstyrelsen berett ärendet och beslut legat klart har media och allmänhet fått insyn och getts möjligheter till synpunkter. Maktcentreringen kring kommunstyrelsen har varit fullständig.

Men det har knappast skyndat på ärenden. När frågor tidigare behandlades av nämnder var insynen betydligt bättre redan tidigt i processerna. Grannar, allmänhet, intresseorganisationer - ja alla, hade möjligheter att från början påverka.

Med allt centrerat kring kommunstyrelsen så blev det i stället irritationer och ett fasligt överklagande väldigt långt fram i processerna. Och politikerna i kommunstyrelsen kunde omöjligt sätta sig in i den omfattning som krävs i precis varenda fråga.

Nu tar Mörbylånga kommun ett steg tillbaka vilket är både ödmjukt och nödvändigt.

Att beredningsgruppen nu även föreslår fullmäktigemöten dagtid är också något som vi på Ölandsbladet propagerat för. Det gör att många av de driftiga föreningsmänniskor vi har på Öland också kan engagera sig politiskt, och där finns en otrolig kraft som tidigare uteslutits från politiken.

Samt, inte minst, ger dagmöten möjligheter för grupper att delta som tidigare varit alldeles för dåligt representerat i fullmäktige. Jag tänker framför allt på föräldrar med yngre barn, som dagtid kan använda den ordinarie barnomsorgen för att göra samhällsnytta.

Detta borde kunna öka möjligheten för att vi får se fler yngre kvinnor inom politiken.

Sammanfattningsvis har beredningsgruppen gjort rätt analyser.

Annons

Bra så!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons