Ett bedrägeri mot demokratin och de människor man är vald att representera

Ledare Artikeln publicerades

Bo i en kommun, vara politiskt aktiv lokalpolitiker i en kommun där man inte bor. Det är rent ut sagt ett jäkla otyg.

Var ligger politikerns intressen?

Jag snuddade vid det i en krönika på skämt i förra veckan, att kanske man skulle kunna kasta in en norrman som statsminister. Eller en amerikan? Eller en ryss?

Det finns lagar som sätter stopp för det, i själva idén att var statsminister för landet Sverige så ingår det i paketet att man också ska vara svensk medborgare och som en ren bonus också förväntas bo i det rike man är vald att styra.

Men det finns faktiskt också ganska tydliga regler för hur en kommun i Sverige ska styras och av vilka. Egentligen kan väl ingen tycka det är särskilt märkligt att bo i den kommun man faktiskt är satt att förvalta? Det här att tala om ”vi” när det gäller skattemedel, skola, vård och omsorg, kommunala utvecklingsplaner, besparingar - det borde vara en självklarhet.

Ölandsbladet har den senaste veckan uppmärksammat två öländska politiker som är tämligen ensamma om att anse de bor i den kommun där de är också är aktiva på hög lokalpolitisk nivå.

Medan Anne Oskarssons (SD) man och partikamrat bor kvar i Norra Möckleby, så lever hon i en husvagn vid Hornsjön på norra Öland. Kallt såhär års, om det nu är så.

Om det är så att husvagnen vid Hornsjön enbart är ett led att ”bygga upp” partiet i grannkommunen så är det...inte okej.

Ulf Elgehed (MP) i Kolstad säger att han kommer att bosätta sig på sin tomt i Strandskogen, där han låtit skattskriva sig men idag inte ens har husvagn eller tält. Enligt miljö- och byggnadskontoret i Mörbylånga lär det dock att dröja flera år innan han verkligen har sin ”dygnsvila” i den kommun han nu agerar politiskt. Och om vi då börjar närma oss nästa val så är det...inte okej.

Man skulle tycka att det borde finnas en moralisk kompass hos politikerna och de lokala partierna. Men det tycks handla om att tänja alla gränser som finns.

Ölandsbladets kontroll visar att det finns en mycket grå zon där vare sig skatteverket, länsstyrelsen eller fullmäktiges presidium tar sig in. Frågan är när en åklagare bör ta vid, då det handlar om uppenbara försök att kringgå våra vallagar, som hela vår demokrati bygger på? Omedelbums, om du frågar mig!

I grund och botten handlar det om någon slags bedrägeri. Dels handlar det om ekonomi som politikern inte borde ha rätt till, men framför allt om brott mot demokratin och de människor man är vald att representera som folkvald.