Det ligger i alla ölänningars intresse att vi får ett slut på inbrottsvågen!

Ledare Artikeln publicerades

Alla brott slänger en lång skugga över norra Öland sommaren 2018.

Det är utan tvivel det största samtalsämnet den här sommaren.

Obehagligt är bara förnamnet. Människor tittar snett, vem kan man lita på?

Många av brotten är så finurliga att det är svårt att tro enbart på slumpen. Brottslingarna har sådan kunskap att misstankar sticker fram att källan finns någonstans hos oss själva, bland oss ölänningar.

Någon säger något till någon, medvetet eller omedvetet, vilket sätter brottslingen på spåret.

Det är rent ut sagt inuti helvetes mycket pengar i omlopp på norra Öland, en riktig solskenssommar. Ja, det ska sägas att det också sannerligen jobbats för pengarna.

Felsökning pågår nu för fullt. Det finns många att skylla för alla inbrott, stölder samt till och med rån.

Polisen, för att år av nedmontering gjort att närmaste polis finns på fastlandet när larmet går i Källa. Och detta ändå mitt under högsäsong!

Ölands Bank, för att nedläggningen av bankkontoret i Löttorp gjort att insättningar inte sker dagligen, eller i vart fall inte lika frekvent som tidigare.

Politiker, för att ”inget görs”. Inte sällan kopplat till EU-medborgare och migrationsfrågor.

Media, för att vi ”mörkar”. Något oklart dock vad vi mörkar.

Företagare, som inte följer teknikutvecklingen och inför möjligheter till kort- och swishbetalning.

Förstår att kommunalrådet Ilko Corkovic och kommunchef Jens Odevall skriver till ledningen i polisregion syd och kräver att resurser tillsätts för att utreda alla brott. För det blir en mycket obehaglig stämning i en landsbygdskommun där alla tittar snett på alla.

För såhär kan vi helt enkelt inte har det.

Öland har varit en trygg miljö och så vill vi gärna att det förblir. Sommarens alla stölder, rån och inbrott ger känslan av en våldtäkt på vår ö. Ölänningarnas brott är att vi kanske varit för snälla, för naiva. Vi var helt enkelt inte beredde på den våga av brottslighet som sköljt över oss.

Mitt i allt obehag ger det oss också en känsla av skam. Det gör inte direkt att vi mår bättre.

Men fasiken i mig, om vi nu tillsammans kan lägga pussel, plocka fram vittnesuppgifter, allt som kan vara av intresse, många bäckar små...

Så ska vi med polisens hjälp se till att komma på fötter igen.

Ni som har tips om inbrotten får gärna höra av er till oss. Det ligger i alla ölänningars intresse att vi får ett slut på inbrottsvågen.