Den mest annorlunda skoldebatt vi någonsin upplevt!

Ledare Artikeln publicerades

Ledande politiker vill förse norra Öland med en helt nybyggd skola, men många nordölänningar slåss med näbbar och klor mot en ny skola.

För en utomstående betraktare måste skoldebatten på norra Öland tyckas helt galen eller i vart fall bland de mer annorlunda politiska diskussioner som uppmärksammats i vår landsände på mycket länge.

Vanligtvis brukar ju debatten handla om att ortens egna slåss för att förnya, medan politiker i ledande ställning snålar med att lappa och laga.

För att förstå så måste man kunna sin historik. Det finns en genuin misstro mot ”dom där nere i Borgholm”. Vad som är beslut tagna av politiker eller privata företag går att diskutera, linjen är inte alltid knivskarp.

När en service försvinner på ena hållet så är det inte ett noll-summespel när exempelvis en ny all aktivitetspark ska presenteras som en nyhet på det andra hållet.

Framtid Öland bildades genom det missnöjet, att på så sätt kunna få sin röst hörd i den politiska debatten. Helt enkelt har det inte varit. Ansvarsfulla politiker blir lätt gråa.

Beslut som tidigare var lätta att fatta blev svårare när man tar del av den större bilden.

”Vi bygger nytt, kosta vad det kosta vill. En helt nybyggd skola cementerar skolverksamheten på norra Öland med minst 50 år.” Så skulle det ha kunnat låta från Framtid Öland.

Samtidigt sätter en nybyggd skola stopp för andra investeringar i Borgholms kommun under en tre-årsperiod, sägs det.

Det är därför Framtid Öland säger nej till ny skola, framför allt. Många nordöländska föräldrar håller med. ”Behåll den gamla skolans struktur och gör lokalerna ändamåliga”, heter det.

Just det borde väl man också kunna beställa vid en eventuell nybyggnation?

Det heter att de lokala byggfirmorna kan vara med och konkurrera med de stora byggdrakarna om det blir renovering, men att de inte har en chans vid en nybyggnation. I ett sådant läge handlar det förstås om arbetstillfällen för norra Öland och, ja, om man anser sig kunna få en lika bra skola till en billigare peng och lönen går till nordöländska byggjobbare så är det något värt att argumentera för. Det är ett högt spel och vem ska man egentlige tro på, går det att renovera bort en gammal byggnads bekymmer?

En fullmäktigegrupp måste ta ansvar för hela kommunen. Idag handlar det om Borgholms kommun, om några år är det kanske Ölands kommun.

Det som idag byggs i Borgholms kommun kommer senare att ingå i Ölands kommun. Lite som när Åkerbobadet byggdes strax innan Åkerbo kommun gick upp i Borgholms kommun...