Är du dum eller ölänning - eller både och?

Ledare Artikeln publicerades

Om du bor på landet och inte gått på universitet då är du dum. Och frågan är om du ens borde få rösta? Ja, det är väl egentligen vad som ledarskribenter och krönikörer på flera av våra större medieföretag säger...

Det har talats om ett förakt mot politiker och media. Men omvänt?

Nog fasiken finns de där föraktfulla åsikterna på båda sidor?

2014 presenterade Aftonbladet alternativa valresultat. Det visade att Moderaterna var absolut största parti, Miljöpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna var också med på banan - om man bara utgick från de tio kommuner i Sverige med högst bildningsnivå.

När däremot samma sammanställning gjordes med de tio kommuner i landet med lägst bildningsnivå så var Socialdemokraterna störst, med Sverigedemokraterna som näst största parti och Centern dubbelt så stora. Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna åkte ur riksdagen.

Jag gillar inte de fördummande etiketter som sätts på landsbygden för hur de röstar. Det ska ses som någon slags bortförklaring till varför människor röstat som de gjort.

I en demokrati så måste människor få rösta utifrån den verklighet där just de människorna befinner sig.

Bildningsnivån på Öland är låg i den betydelsen att färre människor läser på högskola eller universitet. En av anledningarna är ju att det inte finns någon högskola eller något universitet på Öland.

En annan är att många av våra dominerande yrken på Öland kräver en utbildning, eller snarare kunskaper som inte tillhandahålls på vare sig högskola eller universitet. Lantbrukare, snickare, fiskare, campingföreståndare, handlare, kycklinguppfödare - det där är ju sådan yrken som har ett lärlingssystem och inte sällan kunskaper som går från förälder till barn.

Det kvitteras inte ut några betyg. I alla fall inte några universitetspoäng. Är vi dumma på Öland? Möjligtvis är det färre som kan böja tyska verb. Är vi bondförnuftiga på Öland? Tja, där har vi nog de som är hyfsat vassa. Kontentan är att intelligens finns i olika former och det finns både korkade och smarta människor på landet, precis som i storstaden.

Oavsett om det handlar om partibeteckningar, lönenivåer eller vad det nu kan vara för något som storstadsmedia försöker sätta som en etikett på Öland: ”lågutbildad landsbygd” - lägg av med det!

Klyftan mellan stad och land är redan djup. Analysera gärna varför Öland röstat som vi gjort, men gör inte klyftan till en avgrund genom att kalla oss för dumma!

Sök förklaringar. Men ge tusan i att sätta fördummande etiketter på oss som bor på landsbygden!