Kultur/Nöje

Turnerar Europa runt med nya skivan

Kultur/Nöje Artikeln publicerades

FÄRJESTADEN

Första skivan som kom ut för två och ett halvt år sedan blev en dundersuccé för Royal Republic. 350 spelningar senare så släpper bandet med basisten och Färjestadssonen Jonas Almén nytt material – albumet Save the nation.


– Vi har hittat vårt sound och det är inte fullt ös medvetslös. Däremot väldigt dynamiskt och beroendeframkallande, säger Jonas Almén, rockstjärna i Royal Republic. Och lämpligt nog heter den första singeln på albumet Save the nation just addictive. En låt med ett starkt discobeat som även skvallrar om att bandet utvecklat en råare ljudbild.
– Vi spelade in skivan live för att få den känsla vi ville ha. Och efter allt jobb med att skapa skivan känns det nästan lite konstigt att den är klar, men samtidigt väldigt skönt.


HELA EUROPA
Albumet spelades in i legendariska Hansastudion i Berlin som varit tillhåll för storheter som U2, David Bowie och Depeche mode tidigare.
– Utan att vara för klyschig så kändes det som att storheten fanns där i väggarna. Här har Bowie stått och lirat, druckit kaffe och skrivit historia och nu är vi här och gör vår grej, riktigt häftigt.
Den nya plattan blir som ett avstamp för Royal Republic. De har visserligen turnerat runt om i världen de senaste åren, men nu kommer de i stort sett att ringa in varenda land i hela Europa – med 76 spelningar på ungefär tre månader, bland annat som förband till Blink182.
– Självklart stortrivs jag i Tyskland där vi har riktigt många galna fans, men samtidigt ska det bli kul att komma till nya länder såsom Spanien. Variation är det bästa, små och stora arenor och varierade arrangemang med olika stämningar.


Hur glamoröst är jobbet livet som rockstjärna då?
– Tja, jag lever ju inte så fett som folk kan tro, än så länge. Ingen oxfilé på krogen och privatjet, utan inkomster så att det täcker ens utgifter, säger Almén som samtidigt bekräftar att han lever sin pojkdröm. Med vissa undantag stortrivs han.
– Nu låter jag säkert som lite divig, men en fotosession på tolv timmar är rätt hemskt. Och att spela in en musikvideo med din egen låt upprepad i bakgrunden 50 gånger på en dag är inte det mest njutbara jag gjort i livet.


Vad har ni för drömmar då?
– Vi vill ju bli ett av ”de där” banden. Spela på Wembley och i Madison Square Garden.
Och för de som vill se bandet innan de blir "odödliga" – under kommande turné gästar de även Sverige med spelningar i till exempel Jönköping och Linköping i slutet på september.
– Tidigare krävde bandbokarna att vi skulle lira i 50 minuter med material från en platta som var 36 minuter lång. Det är inte det lättaste...
–  Med två skivor i bagaget lär vi kunna ösa på ännu bättre framöver.

MAGNUS ANDERBERG