Annons
Nyheter

Kända arkitekter som satt sitt avtryck på Öland

Nyheter • Publicerad 28 november 2008

ÖLAND

Antalet berömda och bemärkta arkitekter som haft uppdrag på Öland är är genom tiderna inte så många, men visst har det funnits ett antal. Främst på senare tid, men också historiskt. Och då handlar det om Borgholms slott.

Annons

De italienska arkitektbröderna Johan Baptista och Domincus Pahr uppdrag av Johan III att uppföra ett praktfullt renässansslott, ett arbete som pågick mellan 1572 och 1592. 1652 beslöt Karl X att bygga om slottet till ett barockslott och som arkitekt anlitades Nicodemus Tessin. Arbetet pågick under några decennier men blev aldrig slutfört.

SOLLIDEN

I slutet av 1800-talet pågick livliga diskussioner i Borgholms stadsfullmäktige om byggandet av ett nytt stadshus, diskussioner som pågick fram till 1940-talet då det nuvarande stod färdigt. Bland de många och storstilade ritningsförslag som presenterades fanns ett mera modest, signerat Cyrillus Johansson. Arkitekten med det ovanliga förnamnet har bland annat ritat Värmlands museum, och i Stockholm Centrumhuset i hörnet Kungsgatan-Sveavägen, Årstabron och två av villorna i Diplomatstaden. Ett annat förslag till stadshus presenterades av Johan Fredrik Åbom, arkitekten bakom Berns Salonger, gamla riksdagshuset och Södra teatern vid Mosebacke torg.

1903 lades grundstenen till Sollidens slott och tre år senare stod det färdigt. Här hette arktitekten Torben Grut, mest känd som mannen bakom Stockholms stadion. Men när det gällde utformningen av Solliden hade kronprinssan många synpunkter och den färdiga byggnaden i italiensk villastil skiljde sig avsevärt från Torben Gruts ursprungliga ritning.

 

LUNDEGÅRD

Ragnar Östberg, mest känd för Stockholms stadshus, är ett namn som nämnts vid utformningen av två byggnader; mangårdsbyggnaden på Lundegård, som uppfördes 1932 av den excentriske direktören Kurt Heinecke, och ett sommarhus i Borgehage. Hur det är med den saken ska väl vara osagt då inget av dem finns med i Östbergs verkförteckning. Men visst kan det vara möjligt. Ragnar Östberg gjorde däremot ett besök i Borgholm 1936 och i en artikel i Ölandsbladet prisade han den lilla småstadsidyllen och strödde lovvord över badvattnet kring Borgholm. Följaktligen deltog Ragnar Östberg vid de simuppvisningar som hölls i Borgholms hamn och där han också avlade provet för Livräddningssällskapets simkunnighetsdiplom.

Erik Lallerstedt är ett annat välkänt arkitektnamn (ej att förväxla med sonsonen och stjärnkrögaren Erik Lallerstedt, reds anm). Lallerstedt ritade ett stort antal byggnader, företrädesvis i Stockholm där Kungliga Tekniska Högskolan och Waxholms Hotell, men också posthuset vid torget i Borgholm, numera matbutik.

 

STRAND HOTELL

Annons

Den som till slut fick uppdraget att rita Borgholms stadshus var kalmararkitekten Gösta Gerdsiö. Byggnaden har beskrivits som en fullträff och det kan nog många skriva under på. Till exempel förra landshövdingen Anita Bråkenhielm som försökte få stadshuset byggnadsminnesförklarat när det i samband med den pågående renoveringen fanns förslag på att bygga takkupor mot torget.

Gösta Gerdsiö var också den som höll i ritstiftet när ett nytt Strand Hotell skulle byggas upp efter branden 1951. Visserligen beviljades aldrig något bygglov sedan självaste riksantikvarien lagt näsan i blöt och ansåg byggnaden alltför dominant i omgivningen. Men hur som helst, svartbygget stod klart i juni 1952 och utgör alltså den gamla delen i konferenshotellet.

Några år senare byggdes fyra villor vid Bäckmans park i Borgholm, efter ritningar signerade Arne Delborn, Kalmar. De futuristiska husen var ganska svårsmälta bland menigheten och kallades i folkmun för ”Starholkarna”, men är idag ansedda som riktiga pärlor.

VILLA NILSSON

Ett annat hus som nog måste få ”mogna” innan det vunnit allmänhetens gillande är Villa Nilsson vid Ekerum, en imposant byggnad med fasader av röd och grå kalksten, ritad av Tomas Sandell. Klas Anshelm hette den Lundbaserade arktitekten som ritat såväl Lunds som Malmö Konsthall samt flera universitetsbyggnader i Lund. Men han stod också bakom ett sommarhus på strandvallen söder om Alvedsjöbodar, så diskret utformat och färgsatt att det nästan helt smälter in i naturen.

 

Vid ungefär samma tid uppfördes fågelmuseet i Ottenby (det gamla, reds anm) efter ritningar av den fortfarande verksamme arkitekten Jan Gezelius. Hans produktion kan beskrivas som liten men naggande god och på Öland finns ytterligare fyra byggnader han ritat: Fiskarens Hus i Böda, museibyggnaden och därefter entrébyggnaden på Eketorps borg, och härom året Sundvalls Hus på Sandviksklint.

ANDRA PROJEKT

I Borgholms hamn planeras sedan några år ett större bostadsprojekt med 160-180 bostäder och eventuellt också ett hotell. Den tilltänkte exploatören C A Fastigheter har låtit stjärnarkitekten Gert Wingårdh ta fram en ideskiss över området, en skiss klassas som arbetsmaterial och därför ännu inte presenterats för offentligheten. På närmare håll finns några arkitektkontor som bör nämnas.

Staffan Strindberg i Kalmar, som ritat uppmärksammade sommarhus i Hagaby, Borgehage, Saxnäs och Sandvik. Bo Thunberg, en annan kalmarkitekt som står bakom Naturrum i Ottenby, J.A.G.S-museet i Segerstad och i år fyra hus i så kallad townhouse-stil i Borgholm, ännu inte uppförda. Och i Borgholm ligger Westerlund Arkitektkontor, som senast fick uppmärksamhet för om- och tillbyggnaden av Victoriaskolan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons