Annons
Kultur

Värmande folkmusikdag på Himmelsberga

En dag varje sommar i början av augusti drar spelemännen och spelekvinnorna in på Ölands Museum i Himmelsberga och gör dagen till sin. I lördags var det så dags. Kommer man vid rätt tidpunkt under den långa eftermiddagen buskspelas det, kommer man vid andra tidpunkter allspelas det.
HIMMELSBERGA • Publicerad 6 augusti 2018
Under ledning av riksspelmannen Lasse Karlsson från Torslunda bjöds det på allspel under Folkmusikdagen på Himmelsberga i lördags.
Under ledning av riksspelmannen Lasse Karlsson från Torslunda bjöds det på allspel under Folkmusikdagen på Himmelsberga i lördags.Foto: Anders Marell

Ann-Charlotte Magnusson, Äpplerum, är museets ansvariga för Folkmusikdagen och hon tyckte att det hade fungerat bra, när vi efter några timmar summerade vad som dittills hänt.

– Kanske är det något färre besökare än under tidigare år, men det kan vi nog skylla på värmen, sade hon.

Annons

Och vad hade besökarna kunnat glädjas åt? Jo, att Öland har en riksspeleman, Lasse Karlsson från Torslunda, som kan hålla ihop det musikaliska. Två allspel ledde han, det första med inriktning mot låtar som av tradition spelas på Öland. Under det andra allspelet var låtvalet friare.

En ryslig historia fick besökarna också ta del av i samband med allspelet. Jimmy Petersson från Älmhult, en av allspelarna, berättade på ett mycket livfullt sätt den rysansvärda historien om Hårgalåten, om hur djävulen själv, förklädd till spelman fick ungdomarna i byn Hårga i Hälsingland att dansa sig till döds.

Allmogedansarna trotsade värmen och hade dansuppvisning. Ett extranummer fick gruppen oförberett ge, nämligen när den kallades fram av den lettiska gästen med förnamn Liga (?), som lärde dem en lettisk dans. Själv spelade hon på en lånad fiol, men det gick bra det också.

När vi lämnade Folkmusikdagen på Himmelsberga hade just dagens ljudtekniker Anders Smedenmark från Växjö i ett soloframträdande visat att han är minst lika bra på nyckelharpa som på ljudteknik.

För de uthålliga eller senkomna fanns det då mycket kvar på programmet: visstuga, en medeltida ballad – sång och dans, dans inomhus och dansinstruktion – enkla polskor,

Fortsättning torde följa nästa år, folkmusik och Himmelsberga hör liksom ihop som hand i handske.

Anders MarellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons