Kultur

Lignells genuina stil som gjord för Kackelstugan

Västa Sörby Artikeln publicerades
"Jag har gått och blivit kär men det är mycket skönare att sjunga om när det är skit.”, konstaterar Moa Lignell.

– Det är något med Kackelstugan som jag inte riktigt förstår men jag vill komma tillbaka varje år, så avslutar Moa Lignell sin spelning.

En ömsesidig kärlek. Men för publiken är det nog desto mer tydligt vad de gillar.

Moa Lignell på Kackelstugan

Som gjord för atmosfären på Kackelstugan. Vågar ta ut gränserna med sin starka, spännande röst.

– Skön personlighet!

Samma mening kommer från ett olika håll när sista tonen är lagd. Och visst är det så att Moa Lignells trygghet, entusiasm, spontanitet och genuina personlighet omfamnar publiken.

Bara några låtar in är hon trygg nog att riva av låten Absent friends a cappella. För första gången säger hon. Det lär inte bli sista. Det är en flera minuter lång imponerande insats som passar sig utmärkt mellan bjälkarna på Kackelstugan i den stilla sommarvärmen. Där vinner hon definitivt över hela publiken.

Moa Lignell är 24 år men slog igenom redan 2011 i Idol. Hon konstaterar att hon ”gått och blivit kär”. Men att det är ”mycket skönare att sjunga om när det är skit.” Därför har hon gjort en låt som handlar om att det kan gå åt helvete, If someone set your heart on fire.

Hennes lite vemodiga klangbotten är utmärkt men hade säkert kommit ännu mer till sin rätt en höstmulen kväll i oktober. Nu är det istället när hennes breda leende spricker igenom i takt med rösten, eller när hon verkligen tar i från tårna som rysningarna smittar längs de tända ljusen kring uteserveringen. Som i hennes klassiker When i held ya. Som i Daughters och Ladies Man. Det är då applåderna blir högst.

För det är när hon är sådär genuin på scen som hon är bäst. ”Jag vet inte om alla vill ha en låt men det sket jag i”, skrattar hon och spelar Olivier. Hon bjuder på Bokrean som hon skrev när hon var åtta år. Och så blir det ett par låtar om tillägnade Paris. Hennes favoritstad.

Men frågan är om det inte kommer en ny låt nästa år. Tillägnad hennes favoritställe. Kackelstugan.