Kultur

Laddar för en fullmatad Litteraturvecka

ÖLAND Artikeln publicerades
Stående: Maria Johanson, kultursekreterare i Borgholms kommun, och Fanny Loeb, kultursamordnare i Mörbylånga kommun. Sittande: Hannah Krahner, bibliotekschef i Borgholms kommun, och Pernilla Andersson, IT-bibliotekarie i Mörbylånga kommun är laddade för årets Litteraturvecka.
Foto: Alexander Jensen
Stående: Maria Johanson, kultursekreterare i Borgholms kommun, och Fanny Loeb, kultursamordnare i Mörbylånga kommun. Sittande: Hannah Krahner, bibliotekschef i Borgholms kommun, och Pernilla Andersson, IT-bibliotekarie i Mörbylånga kommun är laddade för årets Litteraturvecka.

För tredje året anordnas Litteraturveckan på Öland. Det blir 21 evenemang utspridda från norr till söder som ska inspirera till mer läsning.

Litteraturveckan inleds den 23 april på Världsbokdagen med en invigning på Borgholms bibliotek. Där Sara Kånåhols, sammankallande i kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott i Borgholms kommun, och Pär Palmgren, vice ordförande i kultur- och tillväxtnämnden i Mörbylånga kommun, invigningstalar.

Sedan blir det författarbesök med Cilla och Rolf Börjlind som debuterade som deckarförfattare 2012 med Springfloden. Paret är även manusförfattare och ligger bakom serier som Graven, Morden och tjugotalet Beckfilmer.

– Vi öppnar upp tidigare för mingel och bokläsning men vi har också för första gången en läsbar där vi serverar alkoholfria författardrinkar som exempelvis Bloody Mari Jungstedt, Kallocain och Harry Martinsour, säger Hannah Krahner, bibliotekschef i Borgholms kommun.

– Entrén är fri men vi vill gärna att man hämtar ut biljetter innan för att vi ska veta hur många som kommer eftersom utrymmet är begränsat, säger Maria Johanson, kultursekreterare i Borgholms kommun.

Litteraturveckan är ett samarbete mellan Borgholms kommun, Mörbylånga kommun, näringslivet och olika föreningar. Totalt erbjuds 22 evenemang.

För de som inte kan träffa Cilla och Rolf Börjlind i Borgholm får en ny chans i Färjestadens bibliotek dagen efter. Under veckan blir det flera författarbesök, bland annat med Caroline Langenheim i Mörbylånga, Marianne Cedervall i Degerhamn och Runsten, Göran Redin i Löttorp och Anna Winberg i Färjestaden.

– Alla biblioteken är med, från norr till söder. Vi vill sprida litteraturen och inspirera till mer läsning, säger Fanny Loeb, kultursamordnare i Mörbylånga kommun.

– Det är roligt att kunna presentera etablerade och nationellt kända författare men att också lyfta lokala guldkorn, säger Pernilla Andersson, IT-bibliotekarie.

Eftersom det är påsklov har de valt att satsa på många aktiviteter för barnen. Det blir exempelvis teaterföreställningen Måntornet i Borgholm och Löttorp, kreativ workshop med Emmalill Frank med bland annat hajar och maneter i Färjestaden och Degerhamn och Lilla Deckarskolan med Sanna Juhlin i Borgholm.

– Vi är väldigt nöjda med att kunna presentera en sådan här bredd. Det finns något för alla åldrar och vi hoppas att det lockar många att besöka biblioteken, säger Hannah Krahner.

– Det blir kultur för alla på hela Öland, säger Pernilla Andersson.