Annons
Kultur

Kreativt musikskapande i Ekerum

Med workshops enligt sitt Future Songwriting-koncept och tillägg av musikframträdanden, föreläsning och medverkan av bland annat Högalids folkhögskola, Mörbylånga kulturskola och Talentcoach höll den öländska sångerskan Ida ”Adée” Olsson i ett helt nytt skapar-evenemang på lördagseftermiddagen.
Ekerum • Publicerad 15 september 2019
Spontant och improviserat rappande, en i taget stående i en ring, det kallas cypher och utfördes till dj Janne Löfvenbergs musik. Det var en av de aktiviteter som Ida ”Adée” Olssons nya skapar-evenemang ”En dag i musikskapandets tecken” innehöll.
Spontant och improviserat rappande, en i taget stående i en ring, det kallas cypher och utfördes till dj Janne Löfvenbergs musik. Det var en av de aktiviteter som Ida ”Adée” Olssons nya skapar-evenemang ”En dag i musikskapandets tecken” innehöll.Foto: Carin Svensson

Ett trettiotal deltagare samlades tillsammans med Ida ”Adée” Olsson i Ekerum för evenemanget ”En dag i musikskapandets tecken”. Under dagen medverkade också Högalids folkhögskola, Mörbylånga kulturskola, Talentcoach, Det nya musikskapandet med Albin och Bitte Appelqvist, artisten Rahimic, dj:n Janne Löfvenberg, Moa Malmqvist - tidigare deltagare i Future Songwriting och artisten Evelina ”Eve Jones” Jonasson som också var ”förband” till Adée vid konserten som på kvällen avslutade hela evenemanget.

– Vi har hört livemusik från tidigare Future songwriting-deltagare, musik från Mörbylånga kulturskola och en väldigt, väldigt bra föreläsning som heter ”Det nya musikskapandet” med Bitte och Albin Appelqvist och så har vi haft workshop av den modellen jag har i Future songwriting, säger Adée när hon sammanfattar dagen så långt.

Annons

Under Ölandsbladets besök har hon och deltagarna gjort något som kallas cypher och innebär att deltagarna står i en ring och improviserar sångtexter i rappande format.

– Jag tror att det här kommer från jazzen från början men då var det musikerna som spelade en bit var, säger Adée.

Hon är nöjd med dagen och tycker att den har gått över förväntan.

– Det här kommer jag att jobba vidare med, jag vill ju inspirera andra till att skriva egen musik, säger Adée och berättar samtidigt att en sådan här dag även är planerad i Wales i oktober.

I samband med lördagskvällens konsert i Ekerumsalen fick publiken i själva verket också vara med om en releasefest för Adées bok ”Forward” som släpptes på lördagen. Hennes nya album med samma namn kommer att släppas längre fram i höst. Den första låten från det släpps den fjärde oktober.

– Jag är egentligen ute på promotionturné för mitt album nu, jag har varit runt på några ställen i Sverige och åker igen imorgon, jag ska också till England och Österrike, säger Adée.

Adée intervjuar artisten Rahimic om hur hon började skriva egna låtar och om hennes musik.
Adée intervjuar artisten Rahimic om hur hon började skriva egna låtar och om hennes musik.Foto: Carin Svensson
Rahimic framförde en av sina låtar innan det var dags för alla att ta en matpaus innan det blev konsert med Evelina ”Eve Jones” Jonasson och Ida ”Adée” Olsson på lördagskvällen.
Rahimic framförde en av sina låtar innan det var dags för alla att ta en matpaus innan det blev konsert med Evelina ”Eve Jones” Jonasson och Ida ”Adée” Olsson på lördagskvällen.Foto: Carin Svensson
Adée släppte också sin allra första bok i samband med lördagskvällens konsert, boken heter ”Forward” och knyter an till albumet med samma namn som kommer längre fram i höst.
Adée släppte också sin allra första bok i samband med lördagskvällens konsert, boken heter ”Forward” och knyter an till albumet med samma namn som kommer längre fram i höst.Foto: Carin Svensson
Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons