Annons

Inspirationen av Öland lockade konstnären att flytta

En del av Ann-Cathrine Nilssons konst visas i skördefestens samlingsutställningar i Himmelsberga och i Konsthallen i Mörbylånga. Hemma på gården i Kvinnsgröta har hon ett för året alldeles nytt galleri. Där kommer hon att ha öppet och visa fler verk under Ölands skördefest.
Öland • Publicerad 25 september 2018
Ann-Cathrine Nilsson bjuder in till utställning hemma hos sig på gården i Kvinnsgröta under Ölands skördefest.
Ann-Cathrine Nilsson bjuder in till utställning hemma hos sig på gården i Kvinnsgröta under Ölands skördefest.Foto: Carin Svensson

Längst bort i byn Kvinnsgröta på södra Öland, precis intill alvaret och ett naturreservat, bor Ann-Cathrine Nilsson. Hon har sin målarateljé där och även ett litet galleri med härligt naturligt ljus på dagtid. Tack vare ett träd som föll över ett av ladornas tak blev det så att det gamla taket byttes ut mot ett genomskinligt och ett litet orangeri inreddes i den delen av ladan. Och där, mellan kalkstensväggarna och med dagsljuset som kommer ner genom taket, har också en speciell plats för att visa konst vuxit fram.

Ett flertal av Ann-Cathrines tavlor kommer under Ölands skördefest att visas i den nya lilla utställningslokalen. Hon kommer att ha öppet från lunchtid på fredagen, över Konstnatten och fram till och med söndagen.

Annons

– Jag hoppas att folk ska hitta hit, vi kommer att skylta ända uppifrån vägen, säger hon.

Det är två ställen i byn Kvinnsgröta som har aktiviteter så det gäller att man tar sig ända fram till det sista huset i byn så att man inte missar något. Skördefestflaggor och -planscher hjälper besökarna att hitta rätt.

Ann-Cathrine har målat i ett tjugotal år efter att ha gått en konstlinje på Folkuniversitetet. På somrarna åkte hon sedan till Öland och målade och för tio år sedan flyttade hon hit.

Hon inspireras av ön, naturen, landskapet, alvaret och Ottenby.

– Det blir mycket Öland, horisonter, vyer och hus - och vinterbilder - Öland är ju så vackert på vintern också, säger hon.

Förut målade hon mycket utomhus men numera blir det mest i ateljén.

– Det är roligt att måla ute, det ger intryck och energi, säger Ann-Cathrine.

Efter att ladan fått ett genomskinligt tak har den också gjorts om till ett litet orangeri och utställningslokal.
Efter att ladan fått ett genomskinligt tak har den också gjorts om till ett litet orangeri och utställningslokal.Foto: Carin Svensson
Ett fint dagsljus-genomsläpp uppifrån lyser upp lokalen på dagtid.
Ett fint dagsljus-genomsläpp uppifrån lyser upp lokalen på dagtid.Foto: Carin Svensson
Ann-Cathrine Nilssons senaste tavla och även just nu hennes favorit. “Jag provade en ny gul färg här och använde en teknik som jag använder ibland och det blev som en solnedgång”, säger hon.
Ann-Cathrine Nilssons senaste tavla och även just nu hennes favorit. “Jag provade en ny gul färg här och använde en teknik som jag använder ibland och det blev som en solnedgång”, säger hon.Foto: Carin Svensson

Mest målar hon i akvarell och akryl och med olika tekniker, både sådana hon har lärt sig genom någon kurs och sådana hon själv kommit på. Det kan till exempel vara att dra med ett kreditkort genom färgen, trycka med plast, växter eller med hjälp av bibelpapper som är hårdare och glattare än andra papper. Ann-Cathrine målar både på papper och duk.

– Jag gillar att använda mycket vatten och mycket pigment och låta färgen leva sitt eget liv i vattnet, säger hon.

Hon tycker också att det är roligt att ställa ut sina målningar och det har hon gjort tidigare i bland annat Gallery Blue Eye i Byxelkrok, under Konstnatten i Norrköping och några gånger i Finspång där hon bodde innan hon flyttade till Öland. Hon har också deltagit i Ölands skördefest och visat sin konst i samband med den i några år nu.

– Det är roligt att ha utställning och få höra vad andra tycker om mina tavlor, det är utvecklande, säger Ann-Cathrine.

Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons