Annons
Kultur

Gör något!

Kommer ni ihåg? Det har bara gått några månader sedan solen stekte, värmen tog kål till och med på de härdiga enbuskarna på Alvaret och korna blev allt mer apatiska. Vattnet blev allt dyrbarare.
Publicerad 26 januari 2019 • Uppdaterad 28 januari 2019
För fem månader sedan, i augusti, var gräset knasterbrunt och enbuskarna döda. Solens stekte och vattnet sjönk. Alla längtade vi efter det livgivande vattnet.
För fem månader sedan, i augusti, var gräset knasterbrunt och enbuskarna döda. Solens stekte och vattnet sjönk. Alla längtade vi efter det livgivande vattnet.Foto: STAFFAN ARVEGARD/N

Sällan har vi hört så mycket om miljö- och klimatförändringar nära och långt borta som de senaste månaderna. Mycket tack vare 16-åriga Greta, en aktivist mer beundransvärd än någon annan. Hon säger rakt ut till hög som låg vad hon vet. Just det - vet! Inte bara tycker.

Dessutom är hon trovärdig i allra högsta grad då hon lever som hon lär. Samtidigt som hon talar om för oss andra vad vi kan göra.

Annons

Vi ser tecknen på klimatförändringar runt oss, nära inpå. Sommarens oerhörda torka. Fåglarnas förändrade flyttmönster. Frågan är om vi likt Greta är beredda på att ändra någonting i våra egna liv. Vill vi göra något? Eller nöjer vi oss med att prata?

Det är upp till oss. I alla sammanhang. På samma sätt som Greta kan, så kan vi. Det visade vi för några år sedan när vi hjälptes åt med att spara på det viktiga vattnet. Sommarens vattenförbrukning på Öland 2016 gick ner med 20 (tjugo) procent eftersom vi hjälptes åt att spara så mycket vi bara kunde. Eftersom vi gjorde något!

””Oro tömmer inte morgondagens sorger, den tömmer dagens styrka.” (Corrie ten Boom)”

Frågan är – kommer vi ihåg? Vill vi komma ihåg? Kan vi göra det igen?

Det handlar inte bara om vatten och miljö. Det finns så många sammanhang där vi kan uträtta stordåd. Om vi är villiga att göra något för att ändra på en oroande situation.

Det kan handla om en ensam medmänniska som längtar efter en kontakt, kanske bara ett enkelt telefonsamtal då och då.

Det kan handla om en familj som har bott i Sverige länge, men som nu hotas med utvisning och behöver stöd.

Det kan handla om att tala om för våra förtroendevalda politiker att de är viktiga. De behövs för att demokratin skall leva vidare.

Livet vi lever kan vara fyllt av oro. Men tillsammans kan vi hjälpas åt att minska den oron. Vi kan göra som Greta – bestämma oss för att inte bara sitta stilla, var och en för sig.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons