Kultur

Gör något!

Kultur Artikeln publicerades
För fem månader sedan, i augusti, var gräset knasterbrunt och enbuskarna döda. Solens stekte och vattnet sjönk. Alla längtade vi efter det livgivande vattnet.
Foto: STAFFAN ARVEGARD/N
För fem månader sedan, i augusti, var gräset knasterbrunt och enbuskarna döda. Solens stekte och vattnet sjönk. Alla längtade vi efter det livgivande vattnet.

Kommer ni ihåg? Det har bara gått några månader sedan solen stekte, värmen tog kål till och med på de härdiga enbuskarna på Alvaret och korna blev allt mer apatiska. Vattnet blev allt dyrbarare.

Sällan har vi hört så mycket om miljö- och klimatförändringar nära och långt borta som de senaste månaderna. Mycket tack vare 16-åriga Greta, en aktivist mer beundransvärd än någon annan. Hon säger rakt ut till hög som låg vad hon vet. Just det - vet! Inte bara tycker.

Dessutom är hon trovärdig i allra högsta grad då hon lever som hon lär. Samtidigt som hon talar om för oss andra vad vi kan göra.

Vi ser tecknen på klimatförändringar runt oss, nära inpå. Sommarens oerhörda torka. Fåglarnas förändrade flyttmönster. Frågan är om vi likt Greta är beredda på att ändra någonting i våra egna liv. Vill vi göra något? Eller nöjer vi oss med att prata?

Det är upp till oss. I alla sammanhang. På samma sätt som Greta kan, så kan vi. Det visade vi för några år sedan när vi hjälptes åt med att spara på det viktiga vattnet. Sommarens vattenförbrukning på Öland 2016 gick ner med 20 (tjugo) procent eftersom vi hjälptes åt att spara så mycket vi bara kunde. Eftersom vi gjorde något!

”Oro tömmer inte morgondagens sorger, den tömmer dagens styrka.” (Corrie ten Boom)

Frågan är – kommer vi ihåg? Vill vi komma ihåg? Kan vi göra det igen?

Det handlar inte bara om vatten och miljö. Det finns så många sammanhang där vi kan uträtta stordåd. Om vi är villiga att göra något för att ändra på en oroande situation.

Det kan handla om en ensam medmänniska som längtar efter en kontakt, kanske bara ett enkelt telefonsamtal då och då.

Det kan handla om en familj som har bott i Sverige länge, men som nu hotas med utvisning och behöver stöd.

Det kan handla om att tala om för våra förtroendevalda politiker att de är viktiga. De behövs för att demokratin skall leva vidare.

Livet vi lever kan vara fyllt av oro. Men tillsammans kan vi hjälpas åt att minska den oron. Vi kan göra som Greta – bestämma oss för att inte bara sitta stilla, var och en för sig.

fakta

Sol och jord och luft och hav

Sol och jord och luft och hav

gett oss allt vi är och har,

skydd och skördar, dryck och mat,

sång och drömmar de oss gav.

Skada inte jorden eller havet eller träden.

 

Luft och vatten, jord och ljus,

allt som har sitt liv därur,

fogas samman och byggs opp –

lemmar i en enda kropp.

Skada inte jorden eller havet eller träden.

Anders Frostensson, 1970

Visa mer...