Kultur

Filmer värda att se i jul

Kultur Artikeln publicerades
”Livet är underbart” är en vacker julfilm med vänskap i fokus. James Stewart (i mitten) spelar huvudrollen.
”Livet är underbart” är en vacker julfilm med vänskap i fokus. James Stewart (i mitten) spelar huvudrollen.

Vad vore jul utan filmer? Genom åren har många filmskapare inspirerats av julen och för många av oss blir det inte en riktig jul förrän vi fått se en klassisk julfilm.

Ölandsbladets Kenth Jönsson har här samlat tio julfilmer som är värda att se om flera gånger. Här finns med både klassiska julberättelser och actionfilmer där julen spelar en central roll.

1. Livet är underbart

Frank Capras klassiska ”It´s a wonderful life” från 1946 är för mig julfilmernas julfilm. James Stewart spelar huvudrollen som George Bailey, en bankman som genom livet hjälpt andra men försakat sina egna drömmar. När han en jul, med ekonomiska bekymmer som tynger honom, funderar på att lämna livet för egen hand får han hjälp av ängeln Clarence. Ängeln visar George hur stadens invånare hade haft det om det inte vore för hans insatser. När alla gemensamt sjunger ”Auld lang syne” på slutet är inget öga torrt.

 

2. Ensam hemma

En klassiker från 1990 för hela familjen. Macaulay Culkin gör rollen som Kevin, som åtta år gammal glöms bort av familjen när de åker på semester. Men bra barn reder sig själv och Kevin fixar sin egen jul och dekorerar hemmet. Problem blir det för honom när två tjuvar ska göra inbrott i huset – men, som sagt, bra barn reder sig själv...

 

3. Polarexpressen

En vacker animerad familjefilm från 2004. Filmen handlar om en liten pojke som börjar tvivla på jultomtens existens. På självaste julafton bjuds han med att åka på ett mystiskt tåg med destination Nordpolen.

 

4. Love actually

Denna film från 2003 utspelas i jultid och har blivit en modern klassiker. Det är en kärlekskomedi som utspelas London, där flera separata historier vävs samman. Hugh Grant spelar premiärminister med kärleksvånda. Emma Thompson och Alan Rickman gör ett par som börjar glida isär. Keria Knightly är nybliven brud som egentligen inte vet om hon är kär. ”Love actually” är en vacker film med kärleken - och julen – i centrum.

 

5. Tomten är far till alla barnen

Kjell Sundvalls film från 1999 är en svensk julklassiker med Peter Haber, Katarina Ewerlöf och Leif Andrée i några ledande roller. Sara bjuder in sina exmän med respektive till gemensam julfest och det spårar ur när Sara berättar att hon väntar ett kärleksbarn. För vem är far till barnet? Tomten, eller?

 

6. Bad Santa

2004 kom denna film där Billy Bob Thornton är Willie T. Stokes, en varuhustomte som inte är lik någon annan. Han är både elak, korrumperad och svinaktig och han har onda planer.

 

7. Frost

En animerad film från 2013 om prinsessan Anna som åker ut på en magisk resa tillsammans med bergsmannen Kristoffer och hans ren Sven, för att hitta sin syster, Snödrottningen Elsa. Anna måste hitta henne för att rädda kungariket från en förbannelse om evig vinter.

 

8. The nightmare before christmas

En animerad historia från 1993 skapad av Tim Burton. I Halloweenstaden härskar den oberäknelige Pumpakungen Jack Skellington, som beslutar sig för att ta kontrollen över julen. Julen 2.0 helt enkelt.

 

9. Ett päron till farsa firar jul

Chevy Chase briljerar i denna film film – originaltiteln är ”National Lampoon's Christmas Vacation” från 1989. I rollen som Clark Griswold längtar han efter en lugn jul tillsammans med familjen, men julfriden vill inte infinna sig med förrädiska snötäckta tak och besökande kusiner....

 

10. Die Hard

Ingen julfilm i klassisk bemärkelse, men platsar på denna lista i alla fall. År 1988 kom denna den första filmen i en serie. Bruce Willis gör rollen som John McClane, en polisman i New York. När han under julhelgen åker till sin fru i Los Angeles hamnar han mitt i ett rån maskerat som en terroristattack. Han bestämmer sig för att sätta stopp för skurkarna...