Annons

En mängd olika aktiviteter under konstnatten

Ett sjuttiotal utställare bjuder in besökare att skåda deras konst under konstnatten. Ett av stoppen är Norrgården som bekant ligger i Ventlinge där besökarna kan skåda årets löktavla eller ta sig en tur i den ljussatta majslabyrinten och dess nyckfulla figurer.
Öland • Publicerad 25 september 2018 • Uppdaterad 27 september 2019
Thoe Janson med symbolen för skördefesten, pumpan.
Thoe Janson med symbolen för skördefesten, pumpan.Foto: Natalia Johansson

Fler artiklar om konstnatten:

I det fördolda har drygt sextusen lökar i olika sorter och färger placerats på den tjugotvå kvadratmeter stora tavlan som avtäcks vid lunchtid på lördagen före skördefesten.

Annons

– Vi startar vår skördefestvecka här i Norrgården med löktavlan, säger konstnären Theo Janson.

Theos far var konstnär och ägnade sig åt trä för att gestalta sin konst, något som gick i arv till sonen. Sedan mitten av 1970-talet är han själv konstnär på heltid och skapar olika skulpturer och reliefer, företrädesvis i trä. Han är även en av de drivande till dragplåstret majslabyrinten som tagit form varje sommar sedan 2007.

– I mitten av maj påbörjas arbetet med sådd samt planering av labyrinten, berättar Theo Janson och visar hur gångarna i årets majslabyrint ser ut. Tillsammans med sin fru ritar han en karta över hur gångarna ska gå.

Majsåkerns yta är drygt 6000 kvadratmeter och i gångarna möter de karaktäristiska välkända träfigurerna upp tillsammans med nya figurer. Temat för i år är ”skörd”.

– De har varit mycket tal om bönder och vad som generellt odlas i Sverige. Då tyckte ja att det var intressant att titta på vad som tillverkas på Öland och hur mycket som produceras här.

Med hjälp av faktalappar kan labyrintbesökaren bland annat skaffa sig kunskap om vad som odlas på Öland jämfört med resten av Sverige.

Theo Janson vill inte avslöja allt vad som händer under konstnatten hos honom.
Theo Janson vill inte avslöja allt vad som händer under konstnatten hos honom.Foto: Natalia Johansson

Vad händer här under konstnatten?

– Det är lite hemligt vad som händer till själva konstnatten, säger Theo Janson hemlighetsfullt och poängterar att det får besökarna uppleva direkt på plats.

I Mörbylånga konsthall kommer det finnas en samlingsutställning med information om deltagarna till konstnatten. Den kan ses som en informationspunkt som Siw Lindahl, kassör i kulturföreningen Södra Ölands konstnatt rekommenderar besökarna att ta del av vid konstnatten.

– Man hinner ju inte åka på allt, så är det ju bara, säger hon tillägger att det blir lättare att välja vilka utställningar man vill gästa efter ett besök på samlingsutställningen.

Annons

Vad gäller spridning av aktiviteter i kommunen så rådet det en jämn fördelning aktiviter över hela kartan.

– Du kan till exempel se Harriet Berglunds järnhästar i lilla frö. Kastlösa erbjuder en massa olika utställningar längs med vägen, sedan pågår det en visning på Änglatorpet i Mörbylånga av Behnn Edvinsson.

– Han är en riktigt duktig kille, han har en utställning som heter ”dödens hotell”, den är häftig.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons