Kultur o nöje

Prisad filmare visar exklusiv film

Kastlösa Artikeln publicerades
Lukas Bonniers Stora Journalistpris delades helt nyligen ut till filmaren Tom Alandh som kommer till Kastlösa kommande lördag med en exklusiv filmvisning.
Foto:Kenth Jönsson
Lukas Bonniers Stora Journalistpris delades helt nyligen ut till filmaren Tom Alandh som kommer till Kastlösa kommande lördag med en exklusiv filmvisning.

I 45 år har dokumentärfilmaren Tom Alandh följt Martina Schaub och skildrat hennes liv i sex tv-sända filmer. På lördag kommer han till Kastlösa och visar den sjunde och sista filmen.

Helt nyligen fick Tom Alandh ta emot Lukas Bonniers Stora journalistpris. I motiveringen angavs bland annat att Alandh är en "personporträttens mästare som med värme och nyfikenhet skildrar hur det är att leva och dö i Sverige".

Det märks inte minst i filmerna om Martina Schaub som har Downs syndrom. Hon var fem år när den första filmen om henne gjordes och tanken var inte att det skulle bli så många som det sedan har blivit. Efter tio års uppehåll spelades en sjunde film in i våras. Kommande lördag visas den exklusivt när Film & Kultur på Öland i samarbete med Alvargårdens Filmcenter bjuder in till föreläsning och filmvisning med Tom Alandh. I SVT visas filmen 2018, när Martina fyller 50 år.

– Tom älskar att möta sin publik, det skall bli intressant att lyssna till honom och se den nya filmen, säger Dan Sabel som driver Alvargården och även är ordförande i föreningen Film & Kultur på Öland.

Eftermiddagen inleds med en föreläsning om att filma dokumentärt för att sedan följas av den exklusiva filmvisningen.

Tom Alandh var ölandsaktuell även för tre år sedan, då hans film om Inger Svensson från Glömminge visades på SVT. Inger studerade till präst i början av 1960-talet och hennes liv skildrades i filmen "Och förlåt oss våra skulder".