Kultur o nöje

Lanserar bok om öländska historier och skrönor

ÖLAND Artikeln publicerades
Jon Flobrant, Fredrik Löfgren och Jacob Westerlund lanserar i sommar boken ”Ölänningar”.
Foto:Gösta Wahlgren
Jon Flobrant, Fredrik Löfgren och Jacob Westerlund lanserar i sommar boken ”Ölänningar”.

I sommar lanseras boken ”Ölänningar” Den innehåller 70 berättelser om Öland från norr till söder med rubriker som: ”Vilda västern i Östra Sörby” och ”Fattighjonet som fick träffa presidenten”.

Förra året startade ölänningarna Jacob Westerlund och Fredrik Löfgren tillsammans med smålänningen Jon Flobrant projektet 0485. Det har mynnat ut i boken ”Ölänningar” och planen är att den ska lanseras vid midsommar.

– Berättelserna är hundra procent äkta men mer eller mindre sanna. De är inte på något sätt unika men jag tror det finns nyheter för många i den yngre generationen, säger Jacob Westerlund.

– Berättelserna inleder med att beskriva hur det var på en viss plats vid en viss tid, och de avslutas med en humoristisk knorr. Vi vill att boken ska sprida mycket glädje men inte på någons bekostnad, fortsätter han.

Den kommer att vara i ett coffe table-format och redan nu går det att förhandsboka den på hemsidan, då ingår också en poster.

– Det kommer att vara en snygg bok med mycket bilder som ska vara enkel och rolig att ta fram och visa sina gäster.

Jacob Westerlund, från Algutsrum, och Fredrik Löfgren, från Färjestaden, är barndomsvänner. Enda sedan uppväxten har de haft öländska historier, anekdoter och skrönor som ett gemensamt intresse.

Båda bor numera i Stockholm där de jobbar med marknadsföring och innovationer. Kärleken till Öland är stor.

– Vi är väldigt stolta ölänningar. Jag framhäver att jag är ölänning var jag än befinner mig i världen.

Vad grundar sig stoltheten i?

– Jag har alltid varit intresserad av Öland. Det är historierna och personerna från Öland som skapar min stolthet.

– Jag tror att den som skäms för sitt ursprung inte kan så mycket om platsen. Men finns den kunskapen har man också lättare att förstå personer från andra platser i världen.

För några år sedan fick de idén att på något sätt ta tillvara på de historier som finns från Öland.

– Vi kände att vi borde presentera dem för allmänheten innan de försvinner ur tiden eller faller i glömska.

Arbetet med boken har skett på fritiden. Jacob har skrivit, Fredrik har designat boken och Jon har fotograferat. De avsatte en vecka i somras för arbetet och träffade totalt 30 personer från hela Öland.

– Jag trodde inte att folk skulle vara så gästvänliga. Mötena var långa, ibland tre timmar och det blev många koppar kaffe.

– Vi sa inte att vi ville intervjua dem utan att vi ville veta mer om platsens historia. Då blev mötet mer avslappnat. Efter ett tag fick vi höra många spännande och roliga berättelser.

Vad bär du med dig från projektet?

– Jag har fått ännu mer kunskap om Öland och insett vilken stor bokskatt det finns om landskapet. Jag hoppas också att vår bok för folk nyfikna och att de vill fördjupa sig ännu mer om olika ämnen.