Kultur & nöje

Londonduo tillfälligt …tillbaka på hemmaplan

Färjestaden Artikeln publicerades
Matilda Christiansson och Moa Bergström har stora planer, men väljer att ta ett år i taget. Om det är London eller något annat ställe som kommer bli deras hemstad i ramtiden är fortfarande ovisst. Men helt säkert är att de vill satsa på sin musik, och göra det tillsammans.
Foto:Elina Danielsson
Matilda Christiansson och Moa Bergström har stora planer, men väljer att ta ett år i taget. Om det är London eller något annat ställe som kommer bli deras hemstad i ramtiden är fortfarande ovisst. Men helt säkert är att de vill satsa på sin musik, och göra det tillsammans.

Fifth Floor är en countryduo som är aktuell med sin nyutgivna EP. Duon bor i London men är just nu tillbaka för att jobba, njuta av den svenska sommaren och sprida sin musik på hemmaplan.

Sommaren 2014 formades Fifth floor som består av Moa Bergström och Matilda Christiansson. Trots att Moa härstammar från Helsingborg och Matilda från Färjestaden korsades deras vägar redan under deras första år som studerande på musikskolan Tec Music School, nuvarande Bimm i London.

– Eftersom vi kommer från olika bakgrunder är vår musik en blandning av country och pop, med country som den mest tydliga referensen. Sedan har Moa infört rock-influenser, berättar Matilda när hon ska beskriva genren.

Country är en mindre genre i England, men snabbt växande. Tjejerna jämför England med Sverige där det enligt dem finns mer kultur kring genren. I Sverige går det att finna festivaler med hela country-paketet: utklädnad, countrylador och den naturnära känslan.

Musiken skriver Moa och Matilda tillsammans, när det känns svårt är det bra att den andra kan komma med nya ideér. Tjejerna berättar att de ofta liknas vid First Aid Kit men kan inte direkt se någon likhet själva. Förebilderna är däremot många, där bland Miranda Lambert och Little Big Town.

Framöver satsar duon på att snickra ihop ytterligare en EP.

– Vi ska tillbaka till London och försöka få ihop ett band som kan backa oss live, så vi kan låta som vi gör på inspelningarna, säger Moa.

– Nu kan vi ta det lite lugnare, vi vet vad vi kan göra. Vi kommer att ta ett år i taget, fyller Matilda i.

När frågor om framtidsvisioner och drömmar ställs blir det tydligt att tjejerna står med fötterna på jorden efter att ha studerat musik och skaffat sig erfarenheter under längre tid.

– Om man tänker något som är realistiskt skulle vi vilja spela på Country to Country, en countryfestival i London, berättar Matilda.

Självklart har tjejerna drömmar om att spela på större scener. När Moa nämner scener som Red Rocks i Colorado och Bluebird Café i Nashville går det inte missa det drömmande skimrandet i deras ögon.

För den som är sugen på att lyssna på Fifth Floor kommer de framöver att framträda på Festival Sommarslaget i Helsingborg, Moas hemstad. Där ska de bjuda på låtar från sin nya EP. Viktigt att notera är dock att passa på då, det dröjer nämligen inte länge till duon kommer att ta sig över till England igen, för att fortsätta där de började.

Fakta

Fifth Floor

Matilda Christansson

Ålder: 25 år. Hemstad: Färjestaden

Började skriva musik när hon var 11 år.

Moa Bergström

Ålder: 24 år. Hemstad: Helsingborg

Studier: Tec Music School (Bimm) i London.

Läs mer: …fifthfloormusic.co.uk

Visa mer...