Kultur & nöje

Laddar för premiär av hyllad film

BORGHOLM Artikeln publicerades
Ölänningen Malin Anderssons senaste film ”Blodssystrar” visas den 13 oktober på SVT.
Foto:Alexander Jensen
Ölänningen Malin Anderssons senaste film ”Blodssystrar” visas den 13 oktober på SVT.

Filmskaparen Malin Andersson senaste dokumentärfilm Blodssystrar har uppmärksammats stort. Den har nominerats till flera priser och visas just nu runt om i världen. Mellan varven kopplar hon av på Öland.

”Blodssystrar” hade premiär förra året. Den blev nominerad till ”Bästa Nordiska Dokumentärfilm 2015” och har nominerats till bästa europeiska film- och tv-produktion i Prix Europa 2016. Just nu visas den runt om i världen och den 13 oktober har den svensk tv-premiär på SVT 2.

Filmen handlar om tvillingsystrarna Johanna och Julia. De flydde med sin mamma från Azerbajdzjan till Sverige, efter att systrarna hade blivit kidnappade och utsatta för övergrepp.

– De har alltid haft varandra. I filmen skildras deras systerrelation och kärlek. Man får följa deras utveckling från flickor till unga kvinnor. Filmen innehåller mycket dramatik och girlpower, säger Malin Andersson.

Hon träffade systrarna när hon visade en av sina filmer på en högstadieskola i Bromölla. Då var tjejerna 14 år och bad henne om hjälp att göra en kortfilm, för de ville berätta sin historia.

– Vi höll kontakten och sedan startade vi den här långfilmsdokumentären 2012. Det har varit en lång process där jag har varit nära dem i flera år.

– För mig är det viktigt att de ska kunna känna stolthet och stå för filmen. Jag har ett stort ansvar.

Det är andra gången som Malin Andersson blir nominerad till Prix Europa. Första gången var med filmen Belfast Girls.

– Det är inte ofta det görs film om unga tjejer och det finns kanske ett behov av det.

Vad betyder nomineringen för dig?

– Det är roligt och är ett kvitto på det man gör är bra. Det ger mig råg i ryggen att fortsätta på den inslagna vägen. Min passion är att berätta historier som annars inte hade hörts.

Filmen är en samproduktion med fem produktionsbolag från Danmark, Finland, Norge, Frankrike och Irland. Malin Andersson är producent, regissör och genom sitt eget produktionsbolag är hon distributör av filmen. Det blir mycket jobb för henne. När hon behöver koppla av åker hon från Malmö till Öland.

– Jag är uppväxt i Gårdsby men tillbringade somrarna på Öland. De flyttade permanent till södra Gärdslösa för 25 år sedan och jag kommer hit till min mamma så ofta jag kan. Hon är en klippa och väldigt viktig för mig.

– Jag är egentligen en lantis och inte en stadsbo. När jag kommer till Ölandsbron och ser Öland, då sjunker mina axlar. Här kan jag promenerad på sjömarkerna i mina gummistövlar och bara koppla av. Det är vansinnigt vackert här, Öland är en pärla.

Hennes dröm är att göra en dokumentärfilm på Öland.

– Jag gräver efter historier där jag står. Det blir för mycket Stockholmscentralisering. Det finns mycket här på landsbygden som borde lyftas fram. För mig är det provocerande att landsbygden sätts på undantag i dagens Sverige.