Kultur & nöje

Filmduo i samtal …om nära samarbete

Kastlösa Artikeln publicerades
Bengt Forslund och Jan Troell i ett unikt samtal om sin mångåriga vänskap och gemensamma arbete med bland annat Uppehåll i myrlandet, Här har du ditt liv och Utvandrarna.
Foto:Staffan Arvegård
Bengt Forslund och Jan Troell i ett unikt samtal om sin mångåriga vänskap och gemensamma arbete med bland annat Uppehåll i myrlandet, Här har du ditt liv och Utvandrarna.

I mer än 50 år har de varit vänner och kollegor i filmens värld, Bengt Forslund och Jan Troell. I lördags delade de med sig av minnen och filmklipp inför en entusiastisk skara åhörare.

Den nystartade föreningen Film & Kultur på Öland fick en flygande start när Jan Troell och Bengt Forslund gästade Kastlösa. Under eftermiddagen och kvällen fick 50-talet filmintresserade lyssna till ett unikt samtal mellan de nära vännerna och kollegorna sedan 50 år.

Bengt Forslund berättade att han som folkskolelärare ofta använde skolfilmer i sin undervisning. Filmintresserad som han var startade han tidningen Chaplin och det var genom den som han fick kontakt med Jan Troell.

– När jag läste Eyvind Johnssons novell Uppehåll i myrlandet insåg jag att den skulle lämpa sig väldigt bra som film. Den var nästan skriven som ett filmmanus. Och jag kontaktade Jan, som då var helt ny i branschen. Han tackade ja, men ville ha de absolut största skådespelarna.

Åhörarna fick veta att Jan Troell är envis och ofta får igenom vad han vill. Så även i denna första film, där Max von Sydow och Allan Edvall spelade de båda huvudrollerna.

– Jag ville ha de bästa eftersom jag själv var helt ny. Då skulle jag kunna känna mig säkrare. Max von Sydow blev på något sätt min första mentor. Han kom ju sedan att spela i flera av mina filmer, säger Jan.

Filmen fick 1:a pris på en kortfilmsfestival i Tyskland och därefter har priserna följt varandra under årens lopp, inte minst för storfilmen Utvandrarna.

– Vilhelm Moberg hade alltid sagt nej till att göra film av hans böcker. Men när han hade sett några tidigare filmer med Jan som regissör sa han att han hade funnit en person som han kunde ha förtroende för, berättar Bengt Forslund som skrev manuset tillsammans med Jan Troell.

Efter att ha visat ett klipp och berättat om filmen Här har du ditt liv, som han anser vara den bästa han har gjort, säger Jan Troell stillsamt och ödmjukt "jag tycker nog att vi kunde göra bra film på den tiden".

Filmskapandet fortsätter. Senast har Jan färdigställt en film om skulptören Axel Ebbe. Och inom kort påbörjar han spelfilmen Längterskan tillsammans sin dotter Yohanna.

– På min tid som lärare använde jag mycket skolfilm vid undervisning, film blir aldrig ute. Man skulle göra likadant i dag, det skulle leda till mer kritiskt tänkande, säger Jan Troell vars besök i Kastlösa var av det ovanliga slaget.

– Jag brukar aldrig framträda på det här sättet, men Bengt bad mig följa med.

Fakta

Filmer

Bengt Forslunds och Jan Troells gemensamma filmer:

Uppehåll i myrlandet (1965),

Här har du ditt liv (1966),

Ole dole doff (1968),

Utvandrarna (1971),

Nybyggarna (1973).

Visa mer...