Ylvas juliga hästaktiviteter

Algutsrum Artikeln publicerades
Ylva Slottner och hästen Zirocco brukar förhöja julstämningen vid Algutsrums julmarknad och på jullovet kör de igång med jullovsläger.
Foto:Carin Svensson
Ylva Slottner och hästen Zirocco brukar förhöja julstämningen vid Algutsrums julmarknad och på jullovet kör de igång med jullovsläger.

En tur med häst och vagn, eller släde om det är snö, är något som många tycker är mysigt och stämningsfullt. Speciellt i juletider. Därför pyntar Ylva Slottner tre av sina hästar samt vagnen och åker till julmarknaden.

De som brukar besöka julmarknaden i Algutsrum har sett dem. Ylva Slottner på vagnen som dras av nordsvensken Zirocco, även kallad ”Rocce”. De har tomteluvor och Rocce har röda benlindor. Vagnen är pyntad med enris, glitter och en ljusslinga med röda kulor. På sittbänkarna ligger röda täcken.

Rocce är en rutinerad körhäst som har tävlat i Brukskörning och blivit distriktsmästare samt lärt sig skogskörning och att köra med jordbruksredskap. Lugnt och stilla inväntar han att Ylva säger att de ska sätta igång, tills dess står den 18-årige nordsvensken och ser ut att nästan sova.

Gotlandsrusset Oden och shetlandsponnyn Rask är också med, även de julklädda och extra fina. På marknaden erbjuder de tre hästarna och deras matte åkturer och ridturer till stora och små. En uppskattad aktivitet som bidrar till julstämningen.

– Särskilt om det är snö, säger Ylva.

Sedan Algutsrums julmarknad startade för fem år sedan så har hon varit där varje år med några av sina hästar. Oden och Rask gör dessutom en insats för Glömminge skola genom att Ylva lånar ut dem till eleverna i klass fem. Det innebär att det är elever och föräldrar från klassen som håller i själva ponnyridningen och pengarna de får in går till deras klasskassa.

När det inte är julmarknad håller Ylva sitt Ridlekis varje söndag under hela året, en möjlighet för nybörjare och oerfarna ryttare i alla åldrar att få rida. Hon arrangerar också turridning och utflykter och under alla lov anordnar hon läger. Så när det nu drar ihop sig till jullov blir det förstås jullovsläger. Två veckolånga läger efter varandra med ridning, körning, hästskötsel och teori på schemat och de är öppna för såväl nybörjare som erfarna ryttare.

– Om det blir snö så ingår slädtur och att få tolka efter häst på skidor eller med pulka, säger Ylva.

Allt sker utomhus och ger därför även tillfälle till naturupplevelser, något som deltagarna brukar tycka om.