Så här firar vi jul

Jultidningen Artikeln publicerades
5 Karin Fransson, Hotell Borgholm.
5 Karin Fransson, Hotell Borgholm.

Ölandsbladets reporter Maria Brynielsson har ställt frågor till flera olika personer för att ta reda på hur de firar jul.

1. Hur är dina jultraditioner?

2. Brukar tomten komma och dela ut julklappar?

3. Har du någon julgran?

4. Hoppas du på en vit jul?

5. Brukar eventuella julklappar delas ut vid samma tid varje år?

6. Ser du på Kalle Anka och hans vänner?

Eva Hansson Törngren, Södra Möckleby hembygdsförening:

1. De har varierat över åren. Eftersom jag bott på olika ställen med familj och släkt på andra orter har mina jular sett väldigt olika ut. Mattraditionen har till exempel varierat beroende på "julvärdens" julmatstraditioner. Något som dock alltid finns på mitt julbord är den halländska långkålen. Besök i kyrkan på julbön eller midnattsmässa ingår också.

2. Ja, de år vi har mindre barn och barnbarn med så kommer också jultomten och julklappar delas ut till dem.

3. Jadå, julgran finns. I samband med boende på annan ort och julfirande på annat ställe så byttes den levande, barrande granen ut mot plastgran. Den kläs dock på nytt varje år.

4. Det är fint med snö på julafton så det får gärna falla några stilla flingor.

5. Det varierar men oftast blir det efter maten, kanske vid 19-tiden på julafton. Det har också skett på juldagen då familjen har kunnat samlas med barn och barnbarn.

6. Visst så åker tv:n på vid 15, det ingår i traditionerna. Men om jag står som julvärd för familjen så blir det mer köksarbete än tv-tittande för mig. En lite lugnare stund med familjen samlad framför tv:n.

Henrik Yngvesson (M), kommunalråd Mörbylånga:

1. Oftast mycket stök dagarna innan med julklappsinköp, julgodistillverkning och så vidare. Lilljulafton den 23:e brukar tillbringas hos mina föräldrar med lite avsmakning av skinkan med mera. Julafton börjar morgonen med skattletning för döttrarna. Sen grötfrukost och vila fram till lunch som oftast är av enklare art. Sen blir det samling med släkten till Kalle Anka, därefter julklappsutdelning och sen middag.

2. Det har han gjort, särskilt när barnen var små, nu är han oftast ute på andra uppdrag och småmissarna (barnen) står för utdelningen.

3. Självklart en riktig gran, oftast modell större (har högt i tak). Den kläs med ljusslingor, 60 röda kulor, guldglitter och stjärna i toppen, en och annan utav barnen tillverkad utsmyckning kan också hamna i granen.

4. Ja, med lite lagom mycket snö. Det blir alltid lite mysigare.

5. Oftast på kvällen innan middagen, runt 17-tiden.

6. Ja, vi brukar se på Kalle, det är en tradition vi brukar följa.

Anna Barkevall, vd Böda Sand:

1. Familjen samlas på norra Öland och firar tillsammans. Min man lagar alltid julgröt på morgonen och sen blir det en himla rusch fram till julbordet på eftermiddagen. Klockan 15 är det kyrkan och har vi tur så kommer tomten kort därefter.

2. Ja, han har haft den fina egenskapen av att dyka upp varje jul hittills.

3. Det är såklart en riktig julgran. Dock brukar den vara lite tilltufsad och märkt av naturen. Jag gillar det bäst så. Inte så pretantiöst. Barnens dekorationer får ta mest plats och sen kläs resten med glitter, röda kulor och farmors halmdekorationer.

4. Ja, fast inte för mycket snö. Det stoppar upp alla byggen på Böda Sand.

5. Ja, efter Kalle Anka och kyrkan.

6. Nej, inte längre. Jag väljer en stund i kyrkan istället. Men jag kan den utantill så nu räcker det att jag hör introt så känns det ändå som att jag sett den.

Ilko Corkovic, Borgholms kommunalråd:

1. Vi har behållit en del av de kroatiska/katolska traditionerna men även anammat de svenska traditionerna. Vi firar mer juldagen då familjen samlas och umgås. Det läggs mycket tid på att laga julmat och kakor.

2. Vi brukar lägga julklapparna under julgranen. Barnen kommer i första hand. Men jag har agerat jultomte hos grannen under några år.

3. Vi brukar ha plastjulgran som barnen brukar klä rikligt med många kulor i olika färger. Mest i röda färger som passar mitt politiska lägret.

4. Hoppas på en vit jul men inte för mycket snö. Det blir en stor kostnad för kommunen om det kommer för mycket snö. Det räcker med 10 cm.

5. Julklapparna delas ut/hittas under julgranen på morgonen den 25 december. Våra tvillingtjejer brukar vara tidiga den morgonen.

6. Ser ibland på Kalle och hans vänner. Betyder inte lika mycket som det betyder och har betytt för våra tjejer eftersom att jag inte är uppvuxen med denna tradition.

Karin Fransson, hotell Borgholm:

1. Dan före doppardan klär vi granen och sätter på tysk julsång därtill samt avnjuter en god glögg, sedan blir det den första skivan av nygriljerad skinka och julöl därtill. Sista klapparna slås in.

Julafton: Fåglarna får sin present i form av frö och talgkakor (extra fina), katten får fin julfrukost med varm gröt, toppad med lite grädde!

Strax före Kalle Anka åker vi till min mans bros barn där vi sedan tillbringar hela kvällen med allt som hör en julafton till, besök på kyrkogården och avslutar sedan med saffranspannkaka och sällskapsspel.

Juldagen blir det riktig tysk jul med Weihnachtslieder und Weihnachtsgans (Julgås) och en fin julpromenad.

2. Ja, efter ett rikligt och utdraget julbordsätande kommer tomten och delar ut paketen.

3. Det är en riktig gran, numera en kungsgran. Den kläs med olika fina julkulor som är munblåsta samt olika figurer och granna fåglar! Sen får det inte saknas Lametta det hör min tyska jul till.

4. Ja, jag vill gärna ha vit jul!

5. Det brukar vara mellan 19-20.

6. Ja jag vill gärna inte missa Kalle & hans vänner, det är då julaftonsfirandet startar tillsammans med en god glögg.

Johan Theorin, författare:

1. Bara att samlas med familj och släkt, oftast i Göteborg eftersom de flesta bor där. Jag firade hos min mormor och morfar på Öland när jag var liten, men de firar i himlen nu. Den enda riktigt gamla traditionen är kanske grisfötter på julbordet, även om de har börjat ersättas av fläsksylta som jag själv gillar mycket bättre.

2. Nej, jag brukar ta på en tomteluva, men alla barn är i fel ålder för att tro på en gammaldags tomte. Fast jag själv tror lite fortfarande, det är bara att läsa sista novellen i min bok På stort alvar, som handlar om ett möte med öländska tomtar . . .

3. Vi har en plastgran som ibland får sällskap av en riktig gran om någon hittar ett riktigt fint exemplar på stan. Sedan har jag själv ett arvegods från Öland som jag alltid sätter fram, det är en liten snidad julgran av trä som stod på en byrå hos mormor och morfar i Borgholm. Den ska ha små levande ljus i sig, det är väldigt vackert men en total brandfara!

4. Alltid! Och jag blir alltid lika besviken. I Göteborg kan jag inte minnas när julen senast var vit.

5. Vi delar ut dem efter att vi har sett Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton. Lugn och metodiskt, alla ska titta på när någon öppnar sin klapp.

6. Jag tittade på Kalle Anka varje jul när jag var liten, när Amerika var ett magiskt fjärran land och Walt Disney verkade vara en snäll sagofarbror, men nu har det mesta av magin försvunnit. Sagan om Karl-Bertil håller bättre tycker jag, den är full av klassiska citat och kan leda till djupa juldiskussioner om det är rätt eller fel att stjäla tändstickstavlor med Bodens fästning på.

Ann-Kristin Forsman, integrationshandläggare:

1. Julen börjar så klart med 1:a advent som inleder det nya kyrkoåret. Vi går till kyrkan, äter saffransbröd och myser. Hos oss har vi lagom mycket julpynt som kommer fram en vecka innan julhelgen. Vi äter lagom mycket mat, skinka, ett par sillsorter och lutfisk. Kvällen innan julafton äter vi alltid skaldjur. Givetvis går vi till Borgholms kyrka på julnatten eller till Julotta i Räpplinge kyrka på Juldagen. Våra barn och barnbarn firar jul tillsammans med oss vartannat år vilket innebär att vi vid de andra tillfällena är fria till egna traditioner.

2. Nu när det finns barnbarn kommer tomten. Han kommer när det har blivit mörkt ute. Har dräkt och lykta och brukar gå ett par varv runt huset eftersom han har svårt att hitta. Vår tomte brukar ha skägg men ingen mask.

3. När hela familjen samlas har vi gran, den ska vara riktig och gärna lukta gott, det vill säga gran. Den kläs med ljus och kulor samt glitter ett par dagar före julafton.

4. Absolut, vit och några minusgrader är det optimala.

5. Vi har julklappar vartannat år. Alla vuxna får varsin julklapp, barnen några fler. Tomten brukar komma efter julmiddagen cirka 18. Vi har som tradition att alla måste skriva rim. De senaste åren har vi även infört julklappsspelet där alla bidrar med två klappar var, en som tas med hemifrån och en som köps för cirka 100 kronor.

6. Oftast, en gammal tradition som är svår att bryta.

Magnus Bergman, artist:

1. Vi har nog blivit mindre och mindre traditionella. Framför allt märks det på matbordet. Några traditionella rätter brukar vi ha. Jag är larvigt förtjust i Janssons frestelse. Annars försöker vi ha lite "lättare mat", sallader och olika röror. Någon sill brukar vi ha. Ingen skinka utan hellre lammstek eller liknande. Julklappar har vi i princip slutat helt med. Det är bara barnen som får det. Fast ibland slinker det igenom en och annan julklapp till oss vuxna måste jag erkänna. Det är kul att ge gåvor!

2. Jo, det brukar dyka upp tomte. Han delar ut några klappar men de flesta verkar han ha lagt under granen natten innan...

3. Vi brukar ha en äkta gran om vi inte åker bort över julen. Vi brukar klä den så där lagom mycket. Ljus men inget glitter. Kanske några smällkarammeler.

4. Jag är ingen supporter till vinter egentligen men under julen får det gärna vara snö! Det blir mer stämningsfullt då.

5. Efter att vi har ätit, någon gång vid 19 tiden kanske.

6. Vi brukar se på Kalle, absolut. Det brukar vara något att samlas kring, men Karl Bertil Jonssons julafton är helig. Det är en orubblig tradition!