Recept ur kokboken

Jultidningen Artikeln publicerades
Griljerad julrot<b>Kålrot är fin i färgen och är bäst att koka – rotselleri är bäst att ugnsbaka.</b>1 hel rotselleri, ca 800 g1 msk olivolja1/2 tsk salteller1 kålrot, ca 800 g2 grönsaksbuljongtärningar1 tsk salt5 lagerblad3 msk tomatpuré<b>Griljering</b> 0,5 dl söt senap1 msk vete- eller potatismjöl3 msk grädde,gärna vegetabilisk0,5 dl ströbröd ellersmulade pepparkakor<b>Gör så här med rotsellerin…</b>Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort allt skal från rotsellerin med kniv och lägg den i en ugnsform. Pensla på olja och salta. Kör i ugnen tills sellerin är mjuk helt igenom. Det tar knappt 2 timmar.<b>Eller om du väljer kålrot…</b>Skala kålroten med kniv. Koka upp vatten med salt, lagerblad, tomatpuré och buljongtärningarna.Lägg ner kålroten och koka den i 1 1/2–2 timmar. Den ska vara lite hårdare än kokt potatis. Ta upp kålroten och låt den svalna och torka till på ytan i 20–30 minuter.<b>Griljering</b>Sätt ugnen på 250 grader. Lägg roten i en ugnsfast form.Rör ihop ingredienserna till griljeringen och pensla blandningen på roten. Strö på ströbröd eller pepparkakssmulor runt om. Griljera högt upp i ugnen tills ytan blivit fint gyllene. Passa noga för det kan lätt bränna.
Foto:Prolog mat och media AB
Griljerad julrot<b>Kålrot är fin i färgen och är bäst att koka – rotselleri är bäst att ugnsbaka.</b>1 hel rotselleri, ca 800 g1 msk olivolja1/2 tsk salteller1 kålrot, ca 800 g2 grönsaksbuljongtärningar1 tsk salt5 lagerblad3 msk tomatpuré<b>Griljering</b> 0,5 dl söt senap1 msk vete- eller potatismjöl3 msk grädde,gärna vegetabilisk0,5 dl ströbröd ellersmulade pepparkakor<b>Gör så här med rotsellerin…</b>Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort allt skal från rotsellerin med kniv och lägg den i en ugnsform. Pensla på olja och salta. Kör i ugnen tills sellerin är mjuk helt igenom. Det tar knappt 2 timmar.<b>Eller om du väljer kålrot…</b>Skala kålroten med kniv. Koka upp vatten med salt, lagerblad, tomatpuré och buljongtärningarna.Lägg ner kålroten och koka den i 1 1/2–2 timmar. Den ska vara lite hårdare än kokt potatis. Ta upp kålroten och låt den svalna och torka till på ytan i 20–30 minuter.<b>Griljering</b>Sätt ugnen på 250 grader. Lägg roten i en ugnsfast form.Rör ihop ingredienserna till griljeringen och pensla blandningen på roten. Strö på ströbröd eller pepparkakssmulor runt om. Griljera högt upp i ugnen tills ytan blivit fint gyllene. Passa noga för det kan lätt bränna.

Är du sugen på att laga vegetarisk julmat? Prova ett av recepten från boken ”God grön jul”.