Adventsbord med doft och smak

Mörbylånga ,
Surdegslimpa med särskilt mycket godsaker, lika gott som kaffebröd, och en paj full med nötter och mandel är bara något av det myckna goda som adventssöndagarna kommer att bjuda på i Mörbylångas eget varje-dagsöppna café SöderBönor.
Foto:

Sakta men säkert letar sig advent och jul in hos SöderBönor i Mörbylånga. "Inga lussekatter före lucia", säger May-Anita Brevik bestämt.

Artikeln publicerades 8 december 2016.

På Mörbylångas eget varje-dagöppna café dukar May-Anita Brevik och Cke Lavér varje söndag i advent upp ett adventsbord. Det blir juldoftande sötebröd och limpor med extra mycket gott i.

– Surdegslimpan har vi som kaffebröd därhemma, den blir godare för varje dag och håller sig saftig länge, säger Cke Lavér och berättar att limpan innehåller både nötter, mandel och aprikoser. Och flera spännande kryddor.

Inget överdrivet, men lite julblommor kommer caféet att vara dekorerat med. Men någon julmat kommer det inte att finnas på SöderBönor.

– Alla äter så mycket julmat ändå, då behövs lite annan mat emellanåt och det kan man få här, säger May-Anita Brevik. Jag vill också låta advents- och jultiden växa fram lite försiktigt. Absolut inga lussekatter före lucia.

Istället blir det lite vanliga bullar med mandelmassa och saffran på adventsborden. Och mandelformar fyllda med något gott.

– Det hör till, de extra goda kaffeborden under advent och jul, det är något speciellt med det. Och det skall det vara här också, säger Cke Lavér som i många år drev ett eget café men nu finns på SöderBönor några dagar i veckan.

Adventstiden kommer att dofta av julens egna kryddor.